5 karakteristikat e njerëzve ziliqarë

Prishtinë | 10 Maj 2024 | 13:07 | Nga Ekonomia Online

Mes mëkateve vdekjeprurëse, zilia është një ves që, ndryshe nga të tjerët, nuk shkakton kënaqësi, por vetëm urrejtje dhe pakënaqësi nga ndjesia e të qënit i përjashtuar nga lumturia e të tjerëve ose nga pamundësia për të shijuar ekskluzivisht ndonjë të mirë.

Është e vështirë të kundërshtohet, sepse i ka rrënjët e veta në nevojën e pavetëdijshme për vetë-njohje: kur kjo mungon, në të vërtetë, identiteti bëhet më i pasigurt, atrofizohet dhe zilia fillon, e cila përfaqëson një të keqe për veten si për të tjerët.

Këto janë 5 shenjat për të njohur një person ziliqar – qoftë dikush rreth jush, ose vetë ju.

Ai është mik i të gjithëve, por hipokrizia e tij është e pafundme – Personi ziliqar përpiqet të duket i përzemërt dhe i këndshëm me të tjerët, pra e kundërta e asaj që ai ndien realisht, dhe kjo gjithmonë t’i përgjigjet nevojës për të fituar pëlqimin e të tjerëve.

Është sarkastik – Ata që janë ziliqarë përdorin një lloj komunikimi të paqartë, të tilla si shaka dhe batuta sarkastike, për të maskuar atë që ata vërtet ndjejnë – dhe që në mënyrë të pashmangshme nganjëherë del nga ata – të vazhdojnë të luajnë një rol mbizotërues.

Ai vazhdimisht ballafaqohet me të tjerët – Kërkimi i vazhdueshëm i konfrontimit është një qëndrim tipik i ziliqar, i cili në këtë mënyrë sfidon të tjerët për të demonstruar epërsinë e tyre, duke kënaqur në të njëjtën kohë egocentrizmin e tyre.

Ai thekson çdo gabim tuaj – Ashtu si personi ziliqar përdor logjikën e konfrontimit për të kënaqur nevojën e tij për njohje, në të njëjtën mënyrë ai synon të nxjerrë në pah ndonjë gabim të vogël të të tjerëve, jo vetëm të zvogëlojë aspekte të tjera të suksesit, por edhe thjesht sepse ai dëshiron të shohë të tjerët të dështojnë.

Shpreh mendimet e tij pa filtra apo skrupuj – Sinqeriteti i fantazuar i personit ziliqar kthehet lehtësisht në agresion dhe vrazhdësi. Kritikat e tij janë të pamëshirshme sepse ato dalin nga një epërsi e supozuar, në bazë të së cilës ai pretendon se ka të drejtën për të gjykuar dhe folur për të tjerët, për të vetmin qëllim për t’i parë ata të vuajnë.

Nëse i keni dalluar këto qëndrime te dikush rreth jush, atëherë do të bëni mirë ta largoni atë nga jeta juaj, ose ta përballoni duke i ballafaquar ata me ndjenjat e tyre; nëse, nga ana tjetër, e keni dalluar paksa veten, ndoshta është e përshtatshme të filloni të meditoni për sjelljen tuaj, të heqni qafe këtë barrë që shtyp jetën tuaj, duke të penguar ty dhe të tjerët që të jeni të lumtur.

Të ngjashme