Agjencia e Punësimit: 63.5 për qind e grave punësohen përmes këtij institucioni

Prishtinë | 17 Pri 2024 | 13:08 | Nga Natyra Salihaj Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrtoi Raportin e Auditimit për mbështetje më të madhe të grave në bujqësi, raporton Ekonomia Online.

Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike, të mërkurën ka shqyrtuar Raportin e Auditimit të Performancës: “Barazia gjinore dhe fuqizimi i grave nga zonat rurale përmes përfshirjes së tyre në tregun e punës”.

Anëtarja e Komisionit, Albana Bytyqi, ka thënë se sa i përket Shqyrtimit të Raportit të Auditimit të Performancës: “Barazia gjinore dhe fuqizimi i grave nga zonat rurale përmes përfshirjes së tyre në tregun e punës”, bizneset mbështeten përmes sektorëve artizanale, agrokultura. Gratë fermere kanë përparësi në marrjen e granteve. Kriteret e përzgjedhjes implikohen, këtu marrin pikët afirmative nëse janë pronarë të tokave.

“Mos përfshirja e grave në zhvillimin rural, pjesëmarrja e ulët e grave mund të ketë ndodhur se nuk mbahen takime të rregullta gjatë vitit, ka mangësi në raportet e zonave rurale”, tha ajo.

Bytyqi, shtoi se ka vonesa në shpalljet për aplikim, procedurat e regjistrimit nuk i përkrahin mjaftueshëm gratë.

“Refuzohen kandidatët për mos plotësimin e duhur të aplikimit. Interesimi nga gjinia femërore për marrjen e granteve është i madh por ka rënë për shkak të mos-përkrahjes në regjistrime.  Rezultatet e Auditimit tregojnë se nuk ka rezultate të kënaqshme në përfshirjen e grave në zona rurale, aty mungon aktivizimi i informimit që ta shfrytëzojnë të drejtën e tyre me ligj”, tha ajo.

Bajrami, tha se ka gabime në Raportin e Auditimit, duhet të kemi një strategji që gratë të jenë aktive në kërkim të punës dhe pastaj mund të shohim se ku kanë nevojë të jenë më aktive.

Myrvete Gashi -Morina, Auditore e Përgjithshme, tha se masat afirmative nuk janë efektive për mbështetjen e grave në zona rurale.

“Agjencia e Punësimit ka masa në diversifikimin e pasurisë dhe zhvillimin e biznesit. Masat afirmative nuk janë efektive për mbështetjen e grave në zona rurale”, tha ajo.

U.d e Agjencisë së Punësimit, Jehona Rexha, tha se do ketë avancim në sistem të informatave.

“Në avancimin e sistemit të informatave, shumë shpejt do rigjenerohen mundësitë e aplikimit përmes E-Kosova. I kemi lidhur përmes ATK dhe ARC. Në Qendrën e Aftësimit në Pejë kemi në program aftësim profesional në fushën e bujqësisë dhe këtë vit do e shtrijmë edhe në qendrat tjera të Aftësimit Profesional”, tha ajo.

Drejtori i Statistikave në Agjencinë e Punësimit, Shpëtim Kalludra, tha se kjo agjenci është e para në aspektin e punësimit të grave me rreth 63.5 për qind.

“Jemi të parët në aspektin e punësimit të grave sepse 68% të punësimit të grave është një përqindje jo e vogël. I kemi arrit objektivat tona si Agjenci e Punësimit”, tha ai.

Anëtarja e Komisionit, Mirlinda Tishukaj – Sadiku, pyeti se cila është arsyeja e mos-përfshirjes së grave te Krushës nga anketa e UN Woman.

“Anketa e bërë nga UN Woman është konsultuar me ZKA lidhur me mostrat a është përfshirë Krusha, gratë e Krushës janë shembull i grave fermere, ndërsa Prishtina nuk ka prirje bujqësore. 7 Qendra të Aftësimit Profesional ndërsa shkolla 63, sa arrini të bashkëpunoni që gratë të aftësohen”, pyeti ajo.

Drejtoresha Rexha, tha se nuk kanë pas mundësi të bashkëpunojnë në këtë drejtim.

“Janë pjesë e grupeve punuese, kandidatët që regjistrohen si punëkërkuese, sistemi i arsimit profesional tek ne është joformal”, tha ajo.

Auditorja, Gashi tha se MINT-i nuk ka dhënë grante për gratë në vitin 2023 në zona rurale ndërsa e vetmja që i ka mbështetur ka qenë Ministria e Bujqësisë.

Anëtari i Komisionit, Visar Korenica, tha se do ishte më mirë të kishim një raport më të përgjithshëm në mënyrë që të përfshihen edhe gratë në zona rurale.

“A shërbejnë këto të dhëna që të ndikohet menjëherë në marrjen e masave nga politika qeverisëse”, tha Korenica.

Kalludra tha se sistemi i AP-së nuk është i ndërlidhur që të shohim se AZHB-ja kujt i ofron grante.

“Kemi kontaktuar me Ministrinë që të shohim mundësinë e bashkëpunimit. Çdo vit publikohet një raport për performancën e punës, pasqyrojmë gjendjen e punës. Ne zbatojmë politika të punësimit”, tha ai.

Bajrami i rekomandoi AP-së të trajton nevojën për trajnime të fermerëve gra dhe burra, duke shtuar se mungon ndërlidhja me sektorin privat.

Të ngjashme