Çfarë i bën njerëzit të qajnë në gjumë?

Prishtinë | 08 Sht 2023 | 15:02 | Nga Ekonomia Online

Tranzicionet e fazës së gjumit.

Oraret e gjumit kanë ndryshuar dhe ju nuk jeni përshtatur akoma.

Terroret e natës.

Tmerret e natës janë një parasomni që nuk mund ta mbani mend kur zgjoheni. Është vlerësuar se 30% e fëmijëve meshkuj dhe femra kanë tmerre të natës. Kohëzgjatja e një terrori nate mund të zgjasë nga disa sekonda deri në disa minuta.

Makthet.

Çfarë ka më keq se një ëndërr e keqe? Nje makth. Ju ndoshta mbani mend se si fëmijë keni pasur më shumë makthe sesa si i rritur. Megjithatë, kushdo mund t’i përjetojë ato. Zgjimi nga një makth mund t’ju bëjë të ndiheni të tmerruar, të mërzitur, të tronditur dhe të shqetësuar.

Emocioni ose pikëllimi i ndrydhur.

Të gjithë pikëllohen ndryshe kur pësojnë një humbje tragjike ose përballen me një ngjarje traumatike. Disa njerëz janë në gjendje të shprehin lehtësisht emocionet e tyre, kërkojnë ndihmë pa shumë pengesa dhe mund të ecin përpara shpejt.

Ankthi dhe stresi.

Nga çështjet e punës, problemet martesore, problemet familjare dhe problemet financiare e deri te shqetësimet shëndetësore, jeta mund të jetë plot me stresorë. Nëse jeta ju ka sjellë shumë situata të ndërlikuara, trupi juaj duhet t’i përpunojë ato.

Parasomnia.

Parasomnia është një kategori e çrregullimeve të gjumit që përfshin ecjen në gjumë dhe bisedën në gjumë. Një person që përjeton parasomni do të realizojë fizikisht ëndrrën e tij në jetën reale, e cila mund të përfshijë të qarë.

Depresioni.

Depresioni është një çrregullim i zakonshëm i humorit që lidhet me ndjenjat e vazhdueshme të trishtimit, dëshpërimit dhe humbjes së interesit për aktivitetet që dikur ishin të këndshme.

Demenca.

Demenca shoqërohet me çrregullime të gjumit. Studiuesit sugjerojnë se kjo është potencialisht për shkak të mosrregullimit të cikleve të tyre gjumë-zgjim të shkaktuar nga degjenerimi i hipotalamusit dhe trungut të trurit. Ata me demencë kanë raportuar se kanë probleme për të fjetur, për të fjetur më shumë gjatë ditës, për t’u nervozuar në mbrëmje dhe për t’u zgjuar shpesh gjatë natës.

Ndryshimet në mjekimin tuaj.

Nëse keni filluar një mjekim të ri, keni ndërprerë marrjen e një ose keni ndryshuar doza, ai mund të shkaktojë probleme me gjumin. Ilaçet që ndikojnë në sistemin nervor qendror mund të ndryshojnë ciklin tuaj gjumë-zgjim.

Të ngjashme