Drejtoresha e ARrShU-së ankohet se kompanitë e ujësjellësit s’u kanë dërguar të dhëna të sakta

Prishtinë | 21 Sht 2023 | 10:49 | Nga Gzim Mujaj Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti ka diskutuar të etjen për performancën e ndërmarrjeve të ujësjellësit, raporton Ekonomia Online.

Drejtoresha e Autoritetit Rregullator për Shërbimet e Ujit (ARrShU), Hajrie Morina, tha se kanë kërkuar këtë takim që të konsultohet në lidhje me publikim e raportit të performancës për vitin 2022.

Sipas saj, nga raportet e fundit të dhënat e raportuar nga ndërmarrjet nuk janë të sakat dhe janë në dilemë se a duhet që të publikohet ky raport apo jo.

Ajo tha se që nga viti 2021 kanë kërkua që ndërmarrjet të vendosin ujëmatësit në pika që ata i shfrytëzojnë, po shumica prej tyre nuk kanë vepruar kështu, për këtë Rregullatori i’u ka dhënë përsëri afat që deri në prill të vendosen matësit.

E sipas saj, nga raportet e fundit del që prodhimi i ujit për disa kompani është me i madh se që është deklaruar deri tash.

“Ne e kemi parë të nevojshme me u taku me ju sepse ndodhemi pare një situate jo të lehtë që lidhet me raportimet e të dhënave të performancës, ne kemi kërkuar që kjo të jetë e mbyllur për medië. Ne kemi qenë në fazën e draftimit ku kanë dal disa të dhëna që na qesin në dilemë se a me publiku a jo raportin. Ne qysh se kemi ardhur në si menaxhment i ri në fund të viti 2021 kemi kërkuar nga ndërmarrjet instalim të ujëmatësve në të gjitha pikat që ata i shfrytëzojnë. E kemi marr prapë një aktivitet që më i pa a i plotësojnë standardet, ju kemi dhënë prapë afat që deri në prill të viti 2023 në gjitha pika që ata i shfrytëzojnë të kenë të instaluar ujë matës”.

“Ky aktivitet që e kemi ndërmarr po rrjedh që prodhimi ujit për disa kompani është me i madh se që është deklaruar deri tash që gjë na dërgon në ndryshim të të dhënave. Dilema është na kur po e dimë që të dhënat janë të pa sakta ato që janë raportuat në 2022 jemi në dilemë si me dhënë raportin kur të dhënat janë të pasakta”, tha ajo.

E pyetur nga kryesuesi i këtij Komisioni për gjendjen reale të raporti dhe veprimet që i kanë ndërmarr me këtë situatë, ajo tha se disa ndërmarrje janë në proces të ndëshkimit.

“Sa i përket masave që i kemi ndërmarr, fillimisht kemi punuara në draftimin e autoritet ku aty kemi kërkuar që mu fuqizuar autoritet edhe në aspektin e ndëshkimeve ligji ka mbet më draft. Me Pejën është marr vendimi që mu ndëshkuar për mos vendosjen e matësve. Plani është që për katër ndërmarrje është me marr masa ndëshkuese por edhe Prishtina e Gjilani nuk do të ju shpejtojnë ndëshkimeve”, tha ajo.

Deputeti i VV-së, Driton Hyseni, tha se është e udhës që të ftohen udhëheqësit e ndërmarrjeve që të shihet se a i kanë përmbushur premtimet.

Deputeti i AAK-së Pal Lekaj, tha se kjo është një situatë shumë shqetësuese.

“Duhet të jemi shumë të shqetësuar për veprimet që i bëjnë shefat e këtyre ndërmarrjeve. Nuk guxojmë tani me humb një vit kur ne kemi shpresuar që do të jetë një vit i suksesshëm. Kjo është një gjendje alarmante, nuk ka gjendje më të rëndë se sa me u mundu me ulë të dhëna”.

“Duhet që të jetë shqetësuese për këtë Qeveri, duhet të shkarkohen të gjitha bordet që kanë tentuar që të fshehin të dhënat reale. Nëse ka ndodh kjo nuk di si të veprohet kjo. Për mua nuk guxojmë që t’i fshehin ato të dhëna çfarë do që të jenë. Ne jemi shkuar në një gjendje më të rëndë se sa e kemi pasur”, tha ai, raporton EO.

Drejtoresha tha se historikisht këto të dhëna janë publikuar gabim dhe se sektori i ujit është sektori më i vështirë për t’u menaxhuar.

Të ngjashme