Ekzistojnë 7 lloje të dashurisë

Prishtinë | 13 Kor 2023 | 20:43 | Nga Ekonomia Online

Dashuria është një nga ndjenjat më të thella, që njerëzit përjetojnë. Ajo është më e madhe se ne, që do të thotë, edhe pse ne mund ta fitojmë atë në jetën tonë, ne nuk kemi kontroll mbi të. Ndoshta kjo është arsyeja pse 72% e njerëzve besojnë në dashuri më shikim të parë.

Ndonjëherë, dashuria me të vërtetë godet, si një rrufe në qiell dhe ju nuk jeni të përgatitur për të.

Fjala dashuri është përdorur si nje shprehje e ndjesisë për dikë tjetër (të dua), por gjithashtu e shpreh edhe kënaqësinë (e dua çokollatën).

Për ta bërë edhe më të komplikuar, fjala “dashuri” e shpreh gjithashtu edhe një virtyt njerëzor, që është i mbështetur në dhembshuri, afeksion dhe mirësi.

Grekët e lashtë i kanë përdorur 7 fjalë për të përcaktuar gjendjet e ndryshme të dashurisë, transmeton Ekonomia Online:

  • Storge – ndjenjë natyrale, dashuria që e ndan me familjen
  • Philia – dashuria që keni për miqtë
  • Eros – dëshira seksuale dhe erotike
  • Agape – kjo është dashuria pa kushte, ose dashuria hyjnore
  • Ludus – kjo është dashuria lozonjare, dashuri fëmijësh ose flirtimi
  • Pragma – dashuria që zgjatë shumë. Dashuria e të martuarve
  • Philautia – dashuria për veten
Fjalë Kryesore:

Të ngjashme