Grupi i Evropës Juglindore vazhdon punën ndaj ekstremizmit dhe radikalizmit

Prishtinë | 22 Mar 2017 | 17:13 | Nga

Është mbajtur takimi i tretë i rregullt i Evropës Juglindore për luftimin e radikalizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm në Shkup. Takimi është organizuar nga Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (KBR), me mbështetjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme të ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë.

Takimi vlerësoi progresin e bërë në bazë të nën platformën e RCC-së, në faqen e internetit e cila do të bëhet operacionale në prill të këtij viti. Pjesëmarrësit diskutuan sfidat e mbetura në luftën kundër radikalizmit, ekstremizmit të dhunshëm, terrorizmit dhe ballafaqimit me luftëtarët terroristë të huaj në rajon.

Ilija Isajlovski, zëvendës ministri i jashtëm përshëndeti të pranishmit në emër të ushtrisë, duke falënderuar RCC për organizimin e takimit, pasi kjo nismë rajonale ka ofruar një platformë të vlefshme për të lidhur politikat në nivel rajonal dhe kombëtar në adresimin e sfidave të sigurisë në Evropën Juglindore.

“Duke punuar së bashku duke bashkëpunuar dhe koordinuar aktivitetet tona, përfaqëson një mënyrën adekuate të plotë për të adresuar këtë fenomen botëror që përbën një kërcënim të përbashkët për të gjithë rajonin. Asnjë nga ekonomitë në rajon nuk është mjaft e fortë për të kundërshtuar atë në vetvete kështu që është inkurajuese se qeveritë nga rajoni kanë kuptuar atë dhe janë duke punuar së bashku në përmirësimin e bashkëpunimit kur është fjala për luftën kundër ekstremizmit të dhunshëm. ”

Sekretari i Përgjithshëm i RCC, Goran Svilanovic, duke iu bashkuar zëvendësministrit Isajlovski në hapje të mbledhjes, theksoi se pavarësisht zhvillimeve pozitive në Siri dhe Irak kërcënimi i terrorizmit është larg përfundimit.

“Në të kundërtën, terrorizmi dhe radikalizimi vazhdojnë të përbëjnë një kërcënim të sigurisë në rajon dhe prirja ka të ngjarë të vazhdojë në vitet e ardhshme”, tha Svilanoviç duke shtuar se për këtë arsye RCC ndërton mbi progresin e bërë deri më tani hapa funksionale dhe një mekanizëm rajonal për ta të shtyrë përpara zbatimin, por edhe duke marrë për të siguruar që Platforma CVE-FTF është gjithnjë e më e rëndësishme në kontekstin e BE-së dhe mundëson ndërveprimin globale me palët e interesuara.

“Duke u bazuar në vrullin ekzistues dhe duke marrë parasysh tendencat e reja në kërcënimet e sigurisë për rajonin, në rrjedhën e 2017 Këshilli për Bashkëpunim Rajonal do të zhvendosë fokusin e saj nga rekrutimin në parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm, dhe që kanë të bëjnë me” të kthyerit nga luftërat e huaja.”, ka shtuar Svilanovic.

Platforma Rajonale SEE në CVE-FTF forcon koordinimin dhe bashkëpunimin në luftën kundër radikalizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm në Evropën Juglindore në nivel të kombëtare dhe rajonal. Ajo është zhvilluar nga RCC nën ombrellën politike të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore dhe punon në ngritjen dhe zhvillimin e bashkëpunimit rajonal dhe koordinimit, hulumtimit, duke rritur ndërgjegjësimin, parandalimin dhe rehabilitimin.

Takimi i parë NFP, i cili mblodhi përfaqësues qeveritarë nga Evropa Juglindore që kanë të bëjnë me çështjet e sigurisë, ndodhi fund të janarit 2016 në Sarajevë, Bosnjë dhe Hercegovinë e ndjekur nga një i dytë në Tiranë, Shqipëri nëntorin e kaluar.

Përveç NFPs për CVE dhe FTF nga Juglindore Procesin e Bashkëpunimit të Evropës (SEECP), në këtë takim morën pjesë edhe mysafirët nga Bashkimi Evropian (Komisioni Evropian / EC, Evropian të Veprimit të Jashtëm Service / EEAS dhe Sekretariatit të Përgjithshëm të Këshillit të BE-së) dhe Konventa Policia Bashkëpunimit për Europën Juglindore (SEE PC).

Të ngjashme