Tri këshilla që duhet t’i injoroni gjatë karrierës

Prishtinë | 25 Jan 2022 | 22:00 | Nga Ekonomia Online

Në jetë, këshillat nuk mbarojnë kurrë, veçanërisht kur bëhet fjalë për karrierën tuaj. Por ndërsa familja, miqtë, mentorët dhe kolegët ju duan të mirën, ndonjëherë këshillat që ata  ofrojnë nuk do t’ju ​​mësojnë atë që vërtet duhet të dini.

Në karrierën time 20-vjeçare, duke punuar në burimet njerëzore dhe tani si drejtues i këtij departamenti, kam kuptuar se mundësitë më të mira për rritje dhe mësim erdhën nga këshillat që zgjodha të mos i merrja.

Mos më keqkuptoni, shumë njerëz të mencur kanë lënë gjurmët e tyre tek unë, por ndonjëherë të mësuarit e gjërave vetë më kanë formuar gjatë rrugës.

Më poshtë janë vetëm disa nga këshillat që për fat të mirë nuk i kam ndjekur:

Mbani botët tuaja personale dhe profesionale të ndara

Kur sapo fillova karrierën time, një anëtar i familjes me qëllim të mirë më tha: “Mos u afro me askënd në punë”. Në vend të kësaj, unë duhet të jem një enigmë, këshilluan ata, duke e mbajtur jetën time personale plotësisht të ndarë nga jeta ime profesionale.

Sidoqoftë, kur fillova të lundroj në karrierën time, veçanërisht si një prind i vetëm që punon, të qenit në gjendje të ndaj luftën personale me të cilën po përballesha i lejoi shokët e skuadrës, dhe më e rëndësishmja menaxherët e mi, të më ndihmonin të balancoja përgjegjësitë dhe aspiratat e mia në punë me përgjegjësitë e mia dhe jetën familjare në shtëpi. Nëse një udhëtim pune bie ndesh me natën e kthimit në shkollë për vajzën time, menaxheri im dhe unë ishim në gjendje të vlerësonim sa thelbësor ishte udhëtimi dhe nëse një nga shokët e mi të skuadrës mund të merrte pjesë në mungesën time.

Është e gjitha një lojë numrash

Kur fluturova për një intervistë me një kompani, pasagjeri i ulur pranë meje më tha: “Nëse nuk të ofrojnë “XX$”, nuk duhet të marrësh punën”. Unë përfundova me një ofertë nën atë, por e dija që kultura, puna që do të bëja dhe potenciali i rritjes e kompensonte mungesën e pagës.

Në fund, më ka dërguar në role që më sfidojnë dhe më ka lejuar të krijoj një karrierë që bazohet në atë që ka më shumë rëndësi për mua: si i kaloj ditët e mia dhe me kë i kaloj ato. Unë besoj shumë në barazinë e pagës dhe fitimin e vlerës tuaj. Sidoqoftë, ndonjëherë të qenurit më mendjehapur paguhet. Merrni parasysh, jo vetëm pagën që ju ofrohet, por edhe mundësinë e rritjes që ju pret, njerëzit me të cilët do të mësoni dhe misionin që do të dërgoni përpara.

Suksesi është linear

Gjatë gjithë karrierës sime kam pasur gjithashtu bashkëpunëtorë dhe miq që më donin të mirën, që më ofronin këshilla se si duket suksesi dhe në cilën moshë duhet të jem në pozicionin X, ose si do të duket një rol specifik ose lëvizje karriere në CV-në time. Edhe pse nuk isha një njeri pa objektiva, ajo për të cilën jam më shumë krenar është se kam hartuar një udhëtim karriere që funksionon për mua dhe është unikisht i imi. Dhe kjo shpesh nënkuptonte të shkosh kundër këshillës së tyre.

Suksesi mund të gjendet në shumë rrugë të ndryshme. Kjo është një bisedë që kam bërë shpesh me vajzën time 25-vjeçare, e cila është gjithashtu në mes të gjetjes së rrugës së saj të karrierës. Shumë nga mundësitë që më janë dhënë janë kryesisht falë lëvizjeve që janë bërë në mënyra jo të zakonshme dhe duke qenë të gatshëm të flasin.

Po të kisha dëgjuar këshillën që më ishte dhënë, mund të kisha humbur. Ndërsa jam i kënaqur që kam mbledhur kaq shumë perspektiva ndër vite, perspektiva që kam zhvilluar vetë është se ndonjëherë këshillat më të mira janë ato që ju injoroni. (Quartz)

Të ngjashme