Kompania britanike “Toka Management” edhe në Kosovë, do t’i trajnojë të rinjtë për infrastrukturën e hekurudhave

Prishtinë | 12 Sht 2023 | 14:16 | Nga Ekonomia Online

“Toka Management”, kompani britanike që punon në mirëmbajtjen e hekurudhave në Londër, vjen edhe në Kosovë, përmes qendrës së trajnimit hekurudhor, raporton Ekonomia Online.

Gjatë ceremonisë së hapjes, u tha se parimet themelore të funksionit të një hekurudhe janë të sigurojë një rrjet transporti cilësor që nxit tregtinë dhe sjell mallra në jetën e përditshme – gjë që fatkeqësisht nuk është rasti me hekurudhat në Ballkanin Perëndimor.

Prandaj, qëllimi kryesor i qendrës do të jetë trajnimi dhe aftësimi i të rinjve në infrastrukturën e hekurudhave dhe menaxhimin e tyre.

Zëvendësambasadori britanik, Paul O’Connor, u shpreh i lumtur se vendi i tij, vendi i parë që ka zhvilluar hekurudhat në botë, do ta ndajë eksperiencën dhe përvojën shumëvjeçare me Kosovën.

Siç u shpreh ai në hapjen e “Toka Management”, hekurudhat kanë luajtur rol kyç në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar e tani do ta ndihmojnë edhe ekonominë kosovare, duke e lidhur, përmes një hekurudhe, Prishtinën me portin e Durrësit.

“Të gjithë ne në Ambasadën Britanike këtu jemi shumë krenarë për partneritetin e thellë midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Kosovës. Kjo vjen fillimisht si mbështetje e NATO-s dhe intervenimit të saj në luftën që zuri vend në luftën e ’99ës dhe për mbështetjen afatgjatë për Kosovën dhe ndërtimin e shtetit”.

“Jemi krenarë që jemi shteti i parë që e ka njohur Kosovën në 2010, dhe kemi qenë miq dhe partnerë të fuqishëm që atëherë. Brenda sektorit të edukimit ne jemi të lumtur që po mbështesim programe të ndryshme duke përfshirë programin e bursave “Chevening” që u mundëson studentëve kosovarë të studiojnë në Mbretëri të Bashkuar si dhe një numër të madh të programeve dhe është emocionuese të shoh një ambient britanik në edukim dhe specializim në sektorin hekurudhor. “

“Mbretëria e Bashkuar ka qenë vendi i parë në botë që ka zhvilluar hekurudhat dhe hekurudhat kanë luajtur një rol kyç në zhvillimin tonë shoqëror dhe ekonomik përgjatë shekullit 19 dhe 20. Mbretëria e Bashkuar vazhdon të zhvillojë infrastrukturë të re në shumë qytete duke përfshirë Londrën dhe projekte për të zhvilluar hekurudha me shpejtësi të madhe”.

“Jam shumë i kënaqur me këtë pasi po i lejon ekspertët britanikë të ndajnë përvojën e tyre këtu në Kosovë, me plane për një hekurudhë të re që do e lidhë Prishtinën me portin e Durrësit. Do të ketë kërkesë për punëtorë të aftësuar në infrastrukturën e hekurudhave dhe menaxhimin e tyre. Juroj sukses të madh me këtë projekt”, ka thënë ai, raporton EO.

Geri Selenica, drejtor i Qendrës për Studime Strategjike në Shqipëri, ka thënë se synim kryesor është lidhja e Ballkanit Perëndimor me pjesën tjetër të Evropës, përmes porteve dhe hekurudhave të reja.

Selenica ka thënë se Qeveria e Shqipërisë tanimë e ka përfunduar dizajnin e portit të ri, Porto Romani, që do të jetë njëri nga gjashtë portet më të thella në detin Mesdhe.

Siç tha ai, porti do të jetë avantazh për zhvillimin ekonomik dhe konkurrencën me vendet evropiane.

“Ne po mundohemi që ta lidhim Ballkanin Perëndimor me pjesën tjetër të Evropës, kryesisht përmes porteve dhe hekurudhave të reja. Agjenda jonë u mirëprit para 3 vjetësh nga administrata Amerikane dhe u përfshi në marrëveshjen e stabilizimit mes Kosovës dhe Serbisë, më 2022”.

“Mendoj se qeveria shqiptare e ka përfunduar tashmë dizajnin e portit të ri në Porto Romano që do të jetë njëri nga gjashtë portet më të thella në detin Mesdhe dhe automatikisht ky port do të japë një avantazh përshtatshmërie ndaj ekonomisë sonë për të konkurruar me ekonomitë evropiane”.

“Por ky port është tërësisht ekonomik nëse nuk e integrojmë portin me hekurudha të reja. Aksesi më i rëndësishëm është që qendra perëndimore të lidhet prej Shqipërisë, Malit të Zi, Bosnjës dhe gjithë rrugës së Evropës Perëndimore dhe në lindje aksesi më i rëndësishëm do të jetë që të lidhë hekurudhat e Shqipërisë me ato të Kosovës dhe që të lidhë Nishin dhe Serbinë, e prej andej të shkojë në Bullgari e Romani”.

“Deri më tani këto qeveri janë përkushtuar që të paguajnë për studimin përkatës por duke parë burokracinë mendojmë se mënyra më e mirë për të zhvilluar këtë infrastrukturë nuk është nëpërmjet kornizës ËBIF, sepse normalisht secila do të marri vite dhe me ËBIF shtetet fqinje sidomos Kroacia, Sllovenia dhe Greqia nuk duan që ne të kemi një port të mirë si dhe hekurudha tejet funksionale”.

E drejtori Ekzekutiv i Odës Ekonomike Britanike në Kosovë, Bekim Kastrati, e ka quajtur hapjen e “Toka Management” një storie suksesi.

Kastrati ka thënë se Ballkani Perëndimor ka nevojë për një plan të qartë të zhvillimit hekurudhor e se një plan do ta bënte transportin atraktiv në këtë rajon.

“Më në fund po vijmë me një storie suksesi nga e gjithë ajo punë e madhe e bërë, jo vetëm nga Agimi, Viola e Niku. Pres që ata të marrin pjesë në sukseset e mëtutjeshme të kompanisë. Duket se këtë herë shqiptarët po flasin anglisht e britanikët shqip, që është gjë e mirë”.

“Do të dëshiroja që të nënvizoja disa gjëra në kuadër të këtij eventi; arritja e një transporti cilësor që sjellë besim në jetën tuaj të përditshme. Të gjitha format e tjera të transportit duhet përmendur, se duhet arritur efiçiencë e plotë e udhëtimit, për pasagjerët të reduktohet kostoja.

“Ballkani Perëndimor ka nevojë për një plan të qartë të zhvillimit hekurudhor. Geri Selenica e përmendi një plan në zhvillim e sipër për Ballkanin Perëndimor që ofron një rrugë për të ardhmen e hekurudhave që do t’i mbyllte largësitë midis shteteve. Një plan hekurudhor i mirë në Ballkanin Perëndimor do të mund ta bënte transportin atraktiv në këtë rajon”.

“Për më tepër ne duhet të shikojmë të ndërtojmë një transporti në korniza, ndërtimi i një rrjeti hekurudhor të digjitalizuar me një tren direkt ekspres të lidhur në mes të qyteteve më kryesore të rajonit do të ndihmonte në zhvillimin e një lidhje më të zhvilluar dhe një ambient më të sigurt për njerëz dhe biznese në Ballkanin Perëndimor”.

Të ngjashme