Dreçun: Brukseli vazhdimisht imponon zgjidhje të reja, në bisedimet me Kosovën

Prishtinë | 22 Tet 2016 | 09:23 | Nga

Duket se rregullat e lojës rreth kapitullit 35 të Serbisë janë krejtësisht të panjohura, pasi Komisioni Evropian vë para nesh kushte të reja, pa asnjë konsultim, thotë kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovën Milovan Dreçun, duke shtuar se aktualisht pengesa më e madhe është se, edhe pse kanë filluar negociatat në mes Kosovës dhe Serbisë, në Bruksel vazhdimisht janë imponuar zgjidhje të reja.

Kurse Dreçun beson se është absolutisht e nevojshme për të rivendosur procesin e normalizimit të marrëdhënieve në mes Prishtinës dhe Beogradit, pasi sipas tij stagnimi i negociatave është përdorur nga Prishtina për të punuar në favor të vetin.

“Prishtina natyrisht nuk dëshironë të përparojë në procesin e normalizimit. Edhe ky proces shfuqizohet. Nga ana tjetër, janë të shqetësuar se ne tashmë kemi parë se Bashkimi Evropian është duke u larguar nga një qëndrim i paanshëm dhe ka filluar të klasifikohet në anën tjetër, nga kapitulli i 35-të, ku filluan të përdoren kriteret të njohura si instrumente për të ushtruar presion ndaj Beogradit, dhe për të bërë lëshime në lidhje me Prishtinën”, ka thënë Drequn.

I pyetur nëse kjo do të thotë se Serbia ka nevojë për të një strategji krejtësisht të re, sepse jo vetëm që negociatat nuk janë në vend, por duket se gjithçka është në fillim për Serbinë. Dreçun tha se Serbia ende ka një strategji të pranueshme, dhe se duhet të jetë e tillë, e vazhdueshme.

Sipas tij edhe pse kanë filluar negociatat, Brukseli vazhdimisht imponon zgjidhje të reja.

Me sa duket sipas tij dikush ndoshta nga anëtarët e fuqishëm të Bashkimit Evropian apo të burokracisë në Bruksel, ka vendosur disa kritere të cilat më parë nuk janë diskutuar fare, theksohet të ketë thënë Kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovën, Drequn. Ai ka shtuar gjithashtu se vendosja e rregullave që nuk janë të njohura për palën serbe, nuk do të pranohen.

Po ashtu ai e sheh zgjidhjen e problemit në propozimin që Beogradi të vazhdojë punën në të dyja pistat. Nga njëra anë, sipas tij nuk do të pranohet zgjidhja pa mar parasysh se sa mizore janë përcaktuar gjërat në Kapitullin e 35-të,madje edhe me një çmim që nuk mund të vlerësohet përparimi në procesin e negociatave.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme