Komunikatë e përbashkët: Të gjitha marrëveshjet e kaluara duhet të respektohen dhe të zbatohen plotësisht

Prishtinë | 07 Dhj 2021 | 17:06 | Nga Ekonomia Online

Bashkimi Evropian ka lëshuar komunikatë të përbashkët pas takimit të katërt të Këshillit për Stabilizim-Asociim mes BE-së dhe Kosovës, shkruan EkonomiaOnline.

Në takimin në Bruksel, anëtarët e Këshillit të Stabilizim Asociimit (Këshilli SA) shqyrtuan progresin e Kosovës në rrugën e saj evropiane pas publikimit të Raportit të Komisionit Evropian për vitin 2021 për Kosovën.

Palët diskutuan zhvillimet e fundit në lidhje me përmbushjen e kritereve politike, si dhe gjendjen në lidhje me kriteret ekonomike, bashkëpunimin financiar dhe zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit.

Palët mirëpritën përkushtimin e ripërtërirë të Kosovës në rrugën e saj evropiane. Ata ranë dakord për nevojën për të vazhduar me reformat, duke përfshirë zbatimin e fazës së dytë të Agjendës së Reformave Evropiane, dhe duke u mbështetur në të arriturat e deritanishme të Kosovës. Kjo kërkon përqendrim të shtuar nga të gjithë aktorët politikë, forcimin e kapaciteteve administrative dhe një strukturë efektive koordinuese brenda institucioneve të Kosovës.

Palët ritheksuan rëndësinë e liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës. Vendimi për propozimin mbetet në shqyrtim në Këshill. Palët morën parasysh edhe zhvillimet pozitive në rritjen ekonomike të Kosovës, në dritën e parashikimeve të fundit të institucioneve të Kosovës prej 9,9 për qind për vitin 2021.

Palët diskutuan prioritetet e reformës në fushat themelore dhe vunë në dukje angazhimin e qeverisë për të përmirësuar sundimin e ligjit, luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, respektimin e të drejtave themelore; reforma e administratës publike; zhvillimi ekonomik; si dhe arsimimi dhe punësimi. Në lidhje me Dhomat e Specializuara, palët vlerësuan bashkëpunimin e treguar nga autoritetet kosovare. Palët ranë dakord për nevojën e angazhimit të vazhdueshëm të Kosovës, në përputhje të plotë me kornizën e saj ligjore dhe detyrimet e saj ndërkombëtare, me përpjekje të sinqerta për të garantuar sundimin e ligjit, liritë themelore, drejtësinë dhe punën për pajtim.

Takimi nënvizoi rëndësinë e angazhimit konstruktiv në Dialogun e lehtësuar nga BE-ja për të negociuar dhe arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse të normalizimit ligjërisht të detyrueshme me Serbinë. Kjo është thelbësore në mënyrë që Kosova dhe Serbia të përparojnë në rrugët e tyre evropiane. Të gjitha marrëveshjet e kaluara duhet të respektohen dhe të zbatohen plotësisht.

Palët ranë dakord për rëndësinë e pjesëmarrjes aktive dhe konstruktive të Kosovës në mekanizmat e bashkëpunimit rajonal, veçanërisht Tregun e Përbashkët Rajonal dhe Agjendën e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, siç u miratua në Samitin e Sofjes 2020, dhe që Kosova të përfitojë plotësisht nga Plani Ekonomik dhe Investiv. , i cili do të forcojë zhvillimin afatgjatë të rajonit, rimëkëmbjen e qëndrueshme, elasticitetin shëndetësor dhe tranzicionin e gjelbër dhe dixhital, dhe do të ndihmojë për të avancuar në rrugën evropiane.

Kosova ka njoftuar për synimin e saj për të aplikuar për anëtarësim.

Takimi u kryesua nga kryeministri i Kosovës, z. Albin Kurti. Në delegacionin e Kosovës ishin zëvendëskryeministri Besnik Bislimi dhe ministrja Donika Gervalla, ministri Hekuran Murati, ministri Xhelal Svecla, ministri Liburn Aliu dhe zëvendësministrja Nita Shala. Delegacioni i BE-së u kryesua nga Përfaqësuesi i Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, z. Josep Borrell, dhe përfshinte Komisionerin për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, Z. Olivér Várhelyi, i cili përfaqësonte Komisionin Evropian.

Të ngjashme