Qeni dëgjon gjithçka, duke përfshirë lotët tuaj para rënies

Prishtinë | 19 Shk 2022 | 23:16 | Nga Ekonomia Online

Qeni ndjen gjithçka, madje edhe një lot para rënies, ndryshimin e rrahjeve të zemrës, një dhimbje para se të thoni një fjalë dhe përkëdhel të zotin e tij për t’i ofruar ngushëllim.

Një qen ndjen katër herë më mirë se një person. Pra, ai dëgjon 8 metra larg, ndërsa njeriu dëgjon vetëm 2 metra. Ai zbulon saktë burimin e zërit, në vetëm 0.06 sekonda.

Ju ende nuk keni vënë një këmbë në shtëpinë tuaj dhe qeni juaj e ka dëgjuar tashmë që po vini. Ai jeton dhe përpiqet për të kuptuar gjithçka rreth tij dhe jush, sepse ai kap tingujt e insekteve, ujin që rrjedh, ndryshimin e drejtimit të erës, nëntokën, muret.

Dëgjon atë që duket të jetë e heshtur … dëgjon asgjënë. Papritmas, koka e tij anon nga njëra anë, sikur tërhiqet nga një lëvizje e re dhe e padukshme.

Sepse dëgjimi i qenit arrin një frekuencë në mes të 10 dhe 40.000 Hz, e paarritshme në shkallë të njeriut, në mes 16 dhe 20.000 Hz.Qeni është një roje gjithmonë në detyrë dhe leh edhe para se diçka të ndodhë. Ndoshta ju nuk vëreni asgjë, por ai është i vëmendshëm ndaj gjithçkaje.

Para se t’ju bjerë celulari, ai shikon telefonin tuaj celular. Para se një objekt të prishet duke rënë në tokë, ai shikon në krahët tuaj. Qeni ka një mbindjeshmëri ndaj dëgjimit të jashtëzakonshëm. Një rrufe është një tërmet për të. Një përplasje e makinave në distancë, është një përplasje treni.

Qeni mund të ndjejë lotët tuaj, para se të bien, rrahjen e ndryshuar të zemrës sate, një dhimbje para se të bëhet fjalë dhe vjen pranë jush për të ofruar rehati. A mund ta kuptoni dhunën që përfaqësojnë fishekzjarret për qentë?

Ne duhet të reflektojmë për këtë, nuk është vonë, kurrë nuk është vonë. Qeni është miku ynë më i mirë, le ta trajtojmë atë si të tillë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme