Tri këshilla si të përqendroheni në punë, pas festave

Prishtinë | 15 Maj 2023 | 21:46 | Nga Ekonomia Online

Përqendrimi në punë menjëherë pas sezonit të festave mund të jetë një mision pothuajse i pamundur. Mund t’ju duhet t’i përgjigjeni qindra email-eve të reja, mund të keni më shumë takime tani që njerëzit janë kthyer nga pushimet dhe ora duket se ecën me një ritëm akullnajor.

Gjithashtu, është e zakonshme të keni një rënie sezonale të performancës kur ktheheni nga pushimet, ndërkohë që përballeni me temperatura më të ftohta dhe me përgjegjësi të shtuara, thotë Emily Ballesteros, një trajnere e menaxhimit të burnout-it në Seattle.

Nëse ndiheni të stresuar ose të mbingarkuar nga lista juaj e detyrave për vitin e ri, nuk jeni vetëm. Visier, një firmë analitike e njerëzve, kohët e fundit anketoi 1,000 punonjës në SHBA dhe zbuloi se 89% kishin përjetuar burnout vitin e kaluar, duke e quajtur atë “një epidemi” që kërkon vëmendjen tonë.

“Dimri mund të jetë një nga stinët më të ngarkuara dhe më stresuese”, thotë Ballesteros. “Është periudha për t’u përqendruar te kujdesi ndaj vetes – dhe për të pasur pak dritë në fund të tunelit, disa aktivitete që ju pëlqejnë, në mënyrë që t’ju ndihmojnë në muajt më të vështirë.”

Më poshtë, Ballesteros dhe Lauren McGoodwin, CEO dhe themeluesi i Career Contessa, ndajnë këshillat e tyre më të mira për të shmangur lodhjen e tejskajshme në punë, ose sikur njihet nga anglishtja “burnout”.

Gjeni kohë për shëtitje

Disa nga liderët më të suksesshëm në botë – duke përfshirë Bill Gates dhe Jack Dorsey – thonë se mendimet e tyre më të mira vijnë gjatë shëtitjeve të gjata.

Ecja është e mrekullueshme për trurin tuaj: ajo mund të rrisë energjinë tuaj, të stimulojë kreativitetin dhe të reduktojë ankthin, sipas Psychology Today.

Edhe një shëtitje 10-minutëshe jashtë – ose disa xhiro rreth godinës ku banoni – mund t’ju ndihmojë të përballoni punën nëpërmjet asaj që McGoodwin e quan “hapësirë ​​e freskët e trurit”.

Gjeni një pohim motivues

Përsëritja e pohimeve pozitive mund t’ju ndihmojë të rrisni besimin tuaj gjatë një dite pune plot tension. Studimet kanë treguar se pohimet pozitive aktivizojnë sistemet e shpërblimit në tru, të cilat mund të zvogëlojnë dhimbjen dhe të përmirësojnë vetëvlerësimin.

Këto fraza gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të largoni vëmendjen tuaj nga faktorët stresues dhe të fokusoheni te një qëllim, ose mund t’ju kujtojnë që të jeni më të mirë me veten tuaj. McGoodwin thotë se pohimi i saj i preferuar është “Unë po bëj më të mirën”.

“Shumë herë, ne përdorim autokritikën për të motivuar veten që të bëjmë një punë më të mirë – por kjo nuk do t’ju bëjë të punoni më shpejt,” shpjegon ajo. “Dhembshuria ndaj vetes është shumë më e dobishme – ajo ju jep një moment vlerësimi dhe mirënjohjeje, duke ju rikujtuar se jeni njeri dhe po bëni aq sa mundeni.”

Karriera Contessa ofron pohime të tjera për të përballuar stresin e punës, të tilla si: “Sot është sot, jo çdo ditë” dhe “Unë mund të bëj ҫdo gjë, por nuk mund të bëj gjithçka”.

Provoni një zbrazje të trurit

Nëse po vjen fundi i ditës së punës dhe ju ende ndiheni në ankth, Ballesteros sugjeron të bëni një “zbrazje të trurit” për të ndihmuar në eleminimin e mbingarkesës. Në një fletë bosh, shkruani listën e detyrave tuaja në anën e majtë, ndërsa në të djathtë shkruani atë që po mendoni dhe ndjeni.

Një “zbrazje e trurit” mund t’ju ndihmojë të lehtësoni mendjen tuaj dhe të rifokusoheni te prioritetet tuaja. Ajo mund t’ju ndihmojë gjithashtu të relaksoheni: Ballesteros thotë se ajo e ruan “zbrazjen e trurit” të saj për në orën 17:00 dhe, pasi mbaron së shkruari ditarin e saj, del nga puna.

Zakonet e vogla dhe të qëndrueshme që ju ndihmojnë të relaksoheni dhe të ndiheni më energjik në punë, janë një hap kritik për të mposhtur burnout-in. “Burnout-i nuk është bardh e zi – është vdekje nga një mijë gjëra të vogla që ju bezdisin”, thotë Ballesteros. “Edhe veprimet më të vogla bëjnë një diferencë të madhe dhe mënyra se si e menaxhoni veten do të ketë një ndikim të madh që të mos përjetoni një burnout”.

Të ngjashme