Truri i njeriut nuk e pranon të menduarit për vdekjen

Prishtinë | 29 Mar 2024 | 19:30 | Nga Ekonomia Online

Në qoftë se nuk jeni në një moshë të shtyer, të prekur nga një gjendje fatale, ose duke u përballur me ndonjë sëmundje, me siguri nuk do të mendoni shumë për vdekje.

Edhe pas humbjes së një njeriu të dashur, njerëzit mendojnë më shumë për jetën sesa vdekjen. Ndërsa disa mund të mendojnë se kjo është një shenjë e mungesës së kujdesit, rezulton se njerëzit mund të mos jenë në gjendje të mendojnë në ndonjë mënyrë tjetër.

Një studim i ri ka zbuluar se truri i njeriut, duket se është i ndërlidhur për të shmangur ose devijuar mendimet rreth vdekjes.

‘’Truri nuk e pranon që kemi të bëjmë diçka me vdekjen. Ne kemi këtë mekanizëm parësor që do të thotë se nuk është e besueshme, kështu që ne duhet ta besojmë atë. Ne nuk mund të mohojmë në mënyrë racionale se do të vdesim, por e mendojmë më shumë si diçka që u ndodh njerëzve të tjerë.’’- thotë Yair Dor-Ziderman, për rezultatet e studimit të tij.

Për të provuar teoritë e tij, Ziderman mori disa vullnetarë dhe I la të shikonin fytyrat e shumë njerëzve, përfshirë edhe veten, dhe në ekran dilnin disa fjalë të lidhura me vdekjen.

Kur subjektet panë fytyrat e tyre me fjalët si ‘’funeral’’ apo ‘’varrosje’’, monitori pa se ata ndryshuan tërë gjendjen në krahasim kur në ekran shfaqeshin të njëjtat fjalë me fytyra të tjera

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme