Zjarret e në fabrika, kërkohet themelimi i një fondi rezervë

Prishtinë | 06 Maj 2024 | 09:31 | Nga Ekonomia Online

Dy zjarre të mëdha kohët e fundit kanë përfshirë dy fabrika në Kosovë. Si pasojë, shumë punëtorë kanë mbetur pa vende pune dhe janë shkaktuar miliona euro humbje. E, përfaqësues të bizneseve dhe ata nga sektori privat, e shohin të domosdoshëm themelimin e fondit rezervë nga Qeveria, për t`iu dalë në ndihmë bizneseve në raste të tilla.

Kohët e fundit në Kosovë, janë djegur dy biznese duke lënë shumë punëtorë pa punë dhe të ardhura. Shakatarët për këto ngjarje ende mbeten enigmë, ngase nuk ka një raport final se nga çka janë shkaktuar.

Në një intervistë për RTK-në, duke folur për zjarrin që ndodhi në fabrikën e plastikës në Drenas, drejtori Arian Shabani ka theksuar se mbi 100 punëtorë kanë mbetur pa punë, derisa dëmet llogariten mbi 10 milionë euro.

“Është një dëm shumë i madh që na është bërë, dhe në veçanti edhe për punëtorët, sepse është e pamundur që të gjithë ata punëtorë, një numër i madh i tyre, t’i sistemojmë diku tjetër. E tërë fabrika është e djegur”, ka thënë Shabani.

Një ngjarje e tillë, duke lënë shumë punëtorë pa punë, ka ndodhur edhe në Kërpimeh të Podujevës. Barrën e rëndë të djegies së fabrikës për kultivimin e mjedrave, e bartin edhe 170 punëtorë që kanë mbetur pa punë.

Ndërkohë, kryetari i Sektorit Privat, Jusuf Azemi, duke folur për Radio Kosovën, shtron nevojën për themelimin e një fondi rezervë për mbështetjen e bizneseve që pësojnë nga këto situata.

“Nëse vetëm në dy fabrika kemi humbje të vendeve të punës, kjo është një humbje që rrezikon ekzistencën e atyre punëtorëve. Edhe nga kjo qeveri kemi kërkuar themelimin e një fondi rezervë me një shumë simbolike, por nuk e kanë bërë. Duhet të intervenohet te këto biznese në mënyrë që të mos e humbin traditën e punës”, ka deklaruar Azemi.

Edhe Agim Shahini, kryetar i Aleancës Kosovare të Biznesit, e konsideron humbje të madhe për ekonominë e vendit djegien e bizneseve. Por, ai thotë se kompanitë biznesore duhet të jenë të siguruara në mënyrë që të kompensohet dëmi i tyre.

“Secili afarist duhet të dijë që shumë kompani marrin përsipër sigurimin e dëmeve dhe kompanitë duhet të jenë të siguruara. Dhe, në rast të ndonjë aksidenti, bizneset marrin dëmshpërblim nga kompanitë”, ka thënë ndër të tjera Shahini.

Sidoqoftë, lidhur me zjarret, atë në fabrikën për riciklimin e qeseve të plastikës në Parkun e Biznesit në Drenas, dhe në Podujevë, në raportet policore theksohet se përveç dëmeve materiale të konsiderueshme, nuk ka të lënduar, derisa kanë theksuar se rasti vazhdon të jetë në hetime.

Të ngjashme