5 gjërat që nuk duhet t’i bëni para një operacioni

Prishtinë | 03 Kor 2024 | 18:56 | Nga Ekonomia Online

Përpara se të futemi në sallën e operimit, përveç se mendojmë gjëra të ndryshme, kryejmë edhe disa veprime të cilat nuk mendojmë se mund të kenë pasoja. Mjekët këshillojnë se janë disa gjëra që duhet të shmangen përpara kryerjes së një operacioni. Më poshtë mund të zbuloni se cilat janë këto veprime të ndaluara.

Depilimi

Gjatë depilimit ekziston mundësia e krijimit të prerjeve të vogla ose irritimeve. Dhe në këtë mënyrë mund të prishen ‘barrierat’ e lëkurës kundër baktereve, që mund ta infektojnë atë. Shumë persona mendojnë se i bëjnë favor kirurgut duke u depiluar përpara operacionit, por ja që nuk është kështu.

Humbja e peshës në mënyrë të shpejtë

Nëse humbni peshë shumë shpejt dhe sidomos nëse kjo nuk është këshilluar nga mjeku, ju do të filloni të humbni masën muskulore. Në fakt, trupi në këtë mënyrë do të dobësohej shumë. Këshilla është të ndaloni kufizimin e kalorive pesë ditë përpara operacionit.

Ushqime dhe ilaçe

Është e nevojshme ta informoni mjekun tuaj personal mbi ilaçet që merrni rregullisht (nëse i merrni), po ashtu edhe për produktet natyrale që konsumoni: hudhër, xhenxhefil, etj, sepse disa prej tyre mund të rrisin rrezikun e gjakderdhjes. Ndër të tjera, është e nevojshme t’u kushtoni vëmendje indikacioneve mbi ilaçet që do të merrni.

Bërja e manikyrit

Gjatë ndërhyrjes kirurgjikale përdoren sensorë për të matur nivelin e oksigjenit në gjakun e pacientëve. Ata vendosen në gishta, ndaj manikyri duhet të hiqet përpara operacionit. Thonjtë duhen prerë të gjithë, sepse ata mund të mbajnë baktere.

Pirja e duhanit

Mos pini duhan, të paktën një ditë përpara operacionit. Madje, sa më herët ta ndaloni, aq më mirë është. Duhani shkatërron mushkëritë dhe mushkëritë e infektuara kanë më shumë gjasa për t’u infektuar, infeksionet pas operacionit janë më të zakonshme te duhanpirësit. Kjo për shkak se tymi është irritues dhe mund të shkaktojnë kollitje, që është veçanërisht e bezdisshme, kur ju sapo keni bërë një operacion.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme