A bartet herpesi nëpërmjet puthjeve?

Prishtinë | 16 Qer 2023 | 23:30 | Nga Ekonomia Online

PO! Me herpes mund të infektohesh lehtësisht nëpërmjet prekjeve, puthjeve dhe kontakteve seksuale, qofshin ato vaginale, anale apo orale.

Kontakti i shkurtër lëkurë me lëkurë mjafton për ta transmetuar virusin, edhe kur nuk ka asnjë shenjë apo pezmatim të dukshëm të lëkurës dhe lëkura ngjan krejtësisht normale. Në shumicën e rasteve , herpesi transmetohet prej dikujt pa shenja të dukshme të infeksionit në lëkurë.

Për këtë arsye, shumica e studimeve dhe kërkimeve shkencore kanë treguar se 90% e njerëzve në moshë madhore do të infektohen njëherë gjatë jetës me herpes të thjeshtë ( HSV tip I). Shumë të tjerë do të infektohen me herpes gjenital (HSV tip II). Prandaj duhet të pyesni ndershmërisht partnerin ose të tregoheni të ndershëm me të për sa i përket historikut tuaj mjekësor të formave të ndryshme të herpesit, me qëllim që të shmangni një infeksion të panevojshëm, megjithëse të kurueshëm me mjekimet e përshtatshme.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme