Frutat dhe perimet jua shtojnë lumturinë

Prishtinë | 30 Maj 2024 | 10:28 | Nga Ekonomia Online

Është një njohuri e zakonshme, që frutat dhe perimet janë pjesë vitale e një dietë ushqyese. Studimet e fundit ofrojnë prova të forta se ngrënia e frutave dhe perimeve, siguron përfitime më të mëdha pozitive se sa vetëm për shëndetin tuaj fizik.

Hulumtuesit në Universitetin e Uoruikut zbuluan pak javë më pare, se konsumi i frutave dhe perimeve është i lidhur me një rritje të konsiderueshme të nivelit të lumturisë.

Në studim, lumturia rritet për secilën shtesë të përditshme të frutave dhe perimeve deri në 8 pjesë në ditë. Kjo ishte një nga përpjekjet e para të mëdha shkencore, për të gjetur një lidhje ndërmjet ngrënies se frutave dhe perimeve dhe efekteve psikologjike pozitive.

Disa studiues besojnë se ekziston një lidhje ndërmjet optimizmit dhe nivelit të karotenoidit në gjak, i cili është i pranishëm në shumë fruta dhe perime, edhe pse nevojiten më shumë studime në këtë drejtim.

Të ngjashme