“Pallati i ëndrrave” i Kadaresë botohet në serbisht

Prishtinë | 24 Gus 2016 | 19:02 | Nga

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare, tanimë mund të lexohet edhe nga lexuesit serb.

Libri “Pallati i Ëndrrave” është botuar në gjuhën serbe nga Shtëpia Botuese “Samizdat”, bën me dije B92.

“Pallati i Ëndrrave’ është një kryevepër e Kadaresë, ku flitet për një institucion në Tabir Sarrail, që merret me mbledhjen, klasifikimin dhe interpretimin e ëndrrave në perandori, sistem i mbyllur i despotizmit oriental në kohën e Turqisë Osmane, si një version i ferrit të një shteti totalitar”, shkruan media serbe.

“Ka qenë me të vërtetë e mrekullueshme dhe e mahnitshme që në Shqipërinë staliniste, ku e gjithë kultura ishte nën kontrollin ideologjik, ndërsa kanonet e realizmit socialist drejtonin letërsinë, papritmas një shkrimtar me një shprehje të tillë moderne si Kadare imponoi vetveten”, shkruan kritiku i artit dhe analisti Shkëlzen Maliqi.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme