Thënie brilante nga Theodore Roosevelt

Prishtinë | 23 Jan 2023 | 20:02 | Nga Ekonomia Online

Theodore Roosevelt (1858-1919) shërbeu si presidenti i 26-të i Amerikës. Ai njihej si një politikan përparimtar.

Roosevelt ishte një individualist i zjarrtë që mishëroi kulturën amerikane në fillim të viteve 1900. Ai fitoi Çmimin Nobel të Paqes 1906. Politikat e tij progresive vendosin skenën për reformat e rëndësishme të shekullit të 20-të.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të bukur të thënieve të këtij amerikani të madh:

Një njeri që nuk ka shkuar kurrë në shkollë mund të vjedhë një vagon; por nëse ai ka një arsim universitar, ai mund të vjedhë të gjithë hekurudhën.

Bëni atë që mundeni, me atë që keni, atje ku jeni.

Eshtë e vështirë të dështosh, por është më keq që të mos jesh përpjekur kurrë të kesh sukses.

Besoni se mundeni dhe jeni në gjysmë të rrugës për atje.

Kur të arrini në fund të litarit tuaj, lidhni një nyjë dhe mbajuni fort.

Njerëzve nuk u intereson sa dini derisa të dinë se sa përkujdeseni.

Asgjë në botë nuk ia vlen të kesh apo ia vlen të bësh nëse nuk do të thotë përpjekje, dhimbje, vështirësi … Unë kurrë në jetën time nuk kam pasur zili një qenie njerëzore që bëri një jetë të lehtë. Unë kam zili shumë njerëz që bënë jetë të vështira dhe i udhëhoqën mirë.

I vetmi njeri që nuk bën kurrë gabime është njeriu që nuk bën kurrë asgjë.

Të edukosh një person në mendje por jo në moral do të thotë të edukosh një kërcënim për shoqërinë.

Të dish se çfarë është e drejtë nuk do të thotë shumë nëse nuk bën atë që është e drejtë.

Mbani sytë drejt yjeve dhe këmbët në tokë.

Në çdo moment të vendimi, më e mira që mund të bësh është gjëja e duhur. Gjëja më e keqe që mund të bësh është asgjëja.

Guximi nuk është forcë për të vazhduar më tej; por të vazhduarit më tej kur nuk keni më forcë.

Fol butë dhe mbaj një shkop të madh me vete; do shkosh larg.

Unë jam pjesë e gjithçkaje që kam lexuar.

Çdo emigranti që vjen këtu duhet të kërkohet brenda pesë viteve të mësojë anglisht ose të largohet nga vendi.

Kurdoherë që të pyeteni nëse mund të bëni një punë, thoni ‘Sigurisht që mundem!’ Pastaj merruni me atë punë dhe mësoni si ta bëni.

Asnjëherë gjatë gjithë historisë një njeri që jetoi një jetë të qetë nuk ka lënë një emër që ia vlen të kujtohet.

Kur luan, luaj fort; kur punon, mos luaj fare.

Mirësjellja [është] një shenjë e dinjitetit, jo e nënshtrimit.

Krahasimi është hajduti i gëzimit.

Nëse më jepet zgjedhja midis Drejtësisë dhe Paqes, unë zgjedh Drejtësinë.

Ndodh që njeriu të mos mundet të krijojë mundësi për veten e tij. Por ai mund ta krijojë veten në një formë të tillë që kur ose nëse të vijnë mundësitë ai të jetë gati.

Karakteri, në planin afatgjatë, është faktori vendimtar në jetën e një individi dhe të kombeve.

Asnjë njeri nuk është i justifikuar të bëjë të keqen për shkak të qëllimit.

Jini praktikë, si dhe zemërgjerë në idealet tuaja. Mbani sytë drejt yjeve, por mos harroni të mbani këmbët në tokë.

Një demokraci e madhe duhet të jetë progresive ose së shpejti do të pushojë së qeni e madhe ose një demokraci.

Askush nuk duhet të marrë një dollar nëse ai dollar nuk është fituar në mënyrë të drejtë.

Rendi pa liri dhe liria pa rregull janë po aq shkatërruese.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme