Thënie të urta nga Woodrow Wilson

Prishtinë | 29 Jan 2023 | 10:29 | Nga Ekonomia Online

Thomas Woodrow Wilson ishte një politikan dhe akademik amerikan që shërbeu si presidenti i 28-të i Shteteve të Bashkuara nga viti 1913 deri në 1921.

Ai ishte arkitekti kryesor i Lidhjes së Kombeve dhe qëndrimi i tij progresiv në politikën e jashtme u bë i njohur si Uillsonianizëm.

Për lexuesit tanë sjellim një përmbledhje të thënieve më të bukura të Wilson:

Nëse doni të bëni armiq, përpiquni të ndryshoni diçka.

Asnjë njeri nuk mund të jetojë në mënyrë racionale, të adhurojë ose ta dojë fqinjin e tij me stomakun bosh.

Nëse një qen nuk do të vijë tek ju pasi ju ka parë në fytyrë, ju duhet të shkoni në shtëpi dhe të kontrolloni ndërgjegjen tuaj.

Njeriu që noton kundër përroit e di forcën e tij.

Nëse do të flas dhjetë minuta, më duhet një javë për përgatitje; nëse pesëmbëdhjetë minuta, tre ditë; nëse gjysmë ore, dy ditë; nëse një orë, unë jam gati tani.

Asnjë shoqëri nuk rinovohet nga lart dhe çdo shoqëri rinovohet nga poshtë.

Ju jeni këtu për t’i mundësuar botës të jetojë më gjerësisht, me vizion më të madh, me një shpirt më të hollë shprese dhe arritjesh. Ju jeni këtu për të pasuruar botën.

Miqësia është e vetmja çimento që do ta mbajë botën të bashkuar ndonjëherë.

Ne duam që një klasë njerëzish të ketë një arsim liberal, dhe ne duam që një klasë tjetër njerëzish, një klasë shumë më e madhe nevoje në çdo shoqëri, të heqin dorë nga privilegji i një edukimi liberal dhe të përshtaten për të kryer detyra specifike të vështira manuale.

Ne jemi qytetarë të botës. Tragjedia e kohës sonë është se ne nuk e dimë këtë.

Një konservator është një njeri që ulet dhe mendon, por kryesisht vetëm ulet.

Më mirë të humbas në një kauzë që një ditë do të fitojë, sesa të fitoj në një kauzë që një ditë do të humbasë!

Qeveria e krijuar për popullin ka rënë në duart e shefave dhe punëdhënësve të tyre, interesave të veçanta. Mbi format e demokracisë është ngritur një perandori e padukshme.

Dallimi midis një njeriu të fortë dhe një të dobëti është se i pari nuk dorëzohet pas një disfate.

Fara e revolucionit është represioni.

Disa njerëz kanë një rreth të madh miqsh, ndërsa të tjerë kanë vetëm miqtë që u pëlqejnë.

Por e drejta është më e çmuar se paqja dhe ne do të luftojmë për gjërat që i kemi mbajtur gjithmonë afër zemrës.

Vetëm paqja mes të barabartëve mund të zgjasë.

Bota ka një zakon, ajo vazhdon përpara.

Nëse një burrë është budalla, gjëja më e mirë është ta inkurajoni atë të reklamojë faktin duke folur.

Asnjë komb nuk është i përshtatshëm për të gjykuar ndonjë komb tjetër.

Do të preferoja t’i përkisja një kombi të varfër që ishte i lirë se sa i një kombi të pasur që kishte pushuar së dashuruari me lirinë.

Liria ekziston vetëm aty ku njerëzit kujdesen për qeverinë.

E dini sa e pamundur është, me pak fjalë, të kesh një komb të lirë nëse është një komb ushtarak dhe nën urdhra ushtarakë.

Ka një çmim që është shumë i madh për t’u paguar për paqen dhe ai çmim mund të thuhet me një fjalë. Njeriu nuk mund të paguajë çmimin e respektit për veten.

Nuk ka asgjë që ka sukses në jetë si guximi, me kusht që të besoni se jeni në anën e duhur.

Çfarë është ajo që Amerika përfaqëson? Nëse ajo qëndron për një gjë më shumë se një tjetër, është për sovranitetin e njerëzve që të vetë-qeverisen.

Nuk mund të kemi simpati me ata që kërkojnë pushtetin e qeverisë për të çuar përpara interesat apo ambiciet e tyre personale.

Kam zbuluar se njeriu nuk mund të marrë kurrë asgjë në jetë që ia vlen pa luftuar për të.

Lidershipi nuk mban gjithmonë parzmoren e kompromisit.

Ne mund të përballojmë të ushtrojmë vetëpërmbajtjen e një kombi vërtet të madh, i cili kupton forcën e tij dhe përçmon ta keqpërdor atë.

Ju jeni këtu për të pasuruar botën dhe ju varfëroni veten nëse e harroni këtë detyrë.

Amerika jeton në zemrën e çdo njeriu kudo që dëshiron të gjejë një rajon ku do të jetë i lirë të zgjidhë fatin e tij sipas dëshirës.

Urojmë shoqëri dhe ripërtëritje shpirti, pasurim të mendimit dhe aventurë të plotë të mendjes; dhe ne dëshirojmë shoqëri të ndershme dhe një botë më të madhe ku t’i gjejmë ato.

Do të ishte ironia e fatit nëse administrata ime do të merrej kryesisht me punët e jashtme.

Duhet të ketë, jo një ekuilibër pushteti, por një pushtet komunitar; jo rivalitete të organizuara, por një paqe të organizuar e të përbashkët.

Unë jo vetëm që përdor të gjitha ëndrrat që kam, por gjithçka që mund të huazoj.

Golfi është një përpjekje e paefektshme për të vendosur një top të pakapshëm në një vrimë të errët me mjete të papërshtatshme për qëllimin.

Ai nuk është një njeri i vërtetë i botës që njeh vetëm modën aktuale të saj.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme