Thëniet më të bukura nga Timothy Ferriss

Prishtinë | 04 Shk 2023 | 11:02 | Nga Ekonomia Online

Timothy Ferriss është një sipërmarrës, investitor, autor, podkaster dhe guru i stilit të jetesës amerikane.

Ai u bë i njohur përmes serisë së tij të librave të përsosjes personale që fokusohej në optimizimin e stilit të jetesës.

Më poshtë, për lexuesit tanë, kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Ferriss.

Nëse ndeshesh me një gomar në mëngjes, sapo pe një gomar. Nëse ndeshesh me budallenj gjithë ditën, je budalla.

Ajo që kemi më shumë frikë të bëjmë është zakonisht ajo që kemi më shumë nevojë të bëjmë.

Ju jeni mesatarja e pesë njerëzve me të cilët shoqëroheni më shumë, ndaj mos i nënvlerësoni efektet e miqve tuaj pesimistë, joambiciozë ose të çorganizuar. Nëse dikush nuk ju bën më të fortë, po ju bën më të dobët.

Njerëzit do të zgjedhin palumturinë kundrejt paqartësisë.

Suksesi i një personi në jetë zakonisht mund të matet me numrin e bisedave të pakëndshme që ai ose ajo është i gatshëm të bëjë.

Nëse jeni të pasigurt, e dini se çfarë? Pjesa tjetër e botës është gjithashtu. Mos e mbivlerësoni konkurrencën dhe nënvlerësoni veten. Ju jeni më të mirë se sa mendoni.

Pyetja që duhet të bëni nuk është: “Çfarë dua?” ose “Cilat janë qëllimet e mia?” por “Çfarë do të më emociononte?

Përqendrohuni në të qenit produktiv në vend që të jeni të zënë.

E kundërta e dashurisë është indiferenca dhe e kundërta e lumturisë është mërzia.

Për të shijuar jetën, nuk keni nevojë për marrëzi të zbukuruara, por duhet të kontrolloni kohën tuaj dhe të kuptoni se shumica e gjërave thjesht nuk janë aq serioze sa i imagjinoni.

Të jesh në gjendje të heqësh dorë nga gjërat që nuk funksionojnë është pjesë e të qënit fitues.

Shumica e njerëzve janë të shpejtë për t’ju ndaluar para se të filloni, por hezitojnë t’ju pengojnë nëse jeni duke lëvizur.

Bota ndryshon nga shembulli juaj, jo nga mendimi juaj.

Jeta është shumë e shkurtër për të qenë i vogël.

Mos harroni – mërzia është armiku, jo ndonjë “dështim” abstrakt.

Do të përsëris diçka që mund të mendoni të bëni tatuazh në ballin tuaj: Ajo që kemi më shumë frikë të bëjmë është zakonisht ajo që kemi më shumë nevojë të bëjmë.

Përfundimi është se ju keni vetëm të drejtat për të cilat luftoni.

1,000,000 dollarë në bankë nuk është fantazi. Fantazi është stili i jetës me liri të plotë që supozohet se e lejon.

Informacioni është i padobishëm nëse nuk zbatohet për diçka të rëndësishme ose nëse do ta harroni përpara se të keni një shans për ta zbatuar atë.

Të bësh më pak nuk do të thotë të jesh dembel. Mos u dorëzoni para një kulture që vlerëson sakrificën personale mbi produktivitetin personal.

“Një ditë ndoshta…” është një sëmundje që do t’i marrë ëndrrat tuaja në varr me vete.

Produktiviteti është për robotët. Ajo në të cilën njerëzit do të jenë vërtet të mirë është të bëjnë pyetje, të jenë krijues dhe përvoja.

Duke punuar vetëm kur jeni më efektiv, jeta është edhe më produktive dhe më e këndshme.

Humbësit kanë synime. Fituesit kanë sisteme.

Kur 99% e njerëzve dyshojnë tek ti, ose gabohesh rëndë ose do të bësh histori.

Qëllimi nuk është thjesht të eliminoni të keqen, e cila nuk bën gjë tjetër veçse të të lëre në vakum, por të ndjekësh dhe të përjetosh më të mirën në botë.

Gjykojeni një njeri nga pyetjet e tij dhe jo nga përgjigjet e tij.

Kreativiteti është një burim i pafund. Sa më shumë të shpenzoni, aq më shumë keni.

Asnjëherë mos lejoni që një krizë e mirë të shkojë dëm. Është universi që ju sfidon të mësoni diçka të re dhe të ngriheni në nivelin tjetër të potencialit tuaj.

Nëse kaloni kohën tuaj, me vlerë 20-25 dollarë në orë, duke bërë diçka që dikush tjetër do ta bëjë për 10 dollarë në orë, është thjesht një përdorim i dobët i burimeve.

Mësoni të jeni të vështirë kur kjo ka rëndësi.

Të bësh mirë diçka të parëndësishme nuk e bën atë të rëndësishme.

Nëse lejoni që mësimi juaj të çojë në njohuri, ju bëheni budalla. Nëse lejoni që mësimi juaj të çojë në veprim, ju bëheni të pasur.

Dëshira është një kontratë që bëni me veten për të qenë të pakënaqur derisa të merrni atë që dëshironi.

Lumturia është të duash atë që ke.

Unë do ta marr si të mirëqënë se, për shumicën e njerëzve, diku midis gjashtë dhe shtatë miliardë prej tyre, puna perfekte është ajo që kërkon më pak kohë.

Shpesh, gjithçka që qëndron mes jush dhe asaj që dëshironi është një grup më i mirë pyetjesh.

Mos e ngatërroni kompleksin me të vështirën. Shumica e situatave janë të thjeshta – shumë prej tyre janë thjesht emocionalisht të vështira për të vepruar.

Nëse lejoni që krenaria t’ju ndalojë, do ta urreni jetën.

Kur ankoheni, askush nuk dëshiron t’ju ndihmojë.

Kur përpiqeni të bëni diçka të madhe, është e vështirë të dështoni plotësisht.

Njerëzit nuk duan të jenë milionerë – ata duan të përjetojnë atë që besojnë se vetëm miliona mund të blejnë.

Përdorimi i njerëzve për të përdorur një proces të rafinuar shumëfishon prodhimin; përdorimi i njerëzve si zgjidhje për një proces të dobët shumëfishon problemet.

Fatkeqësia nuk ndërton karakter; e zbulon atë.

Paratë nuk ju ndryshojnë; zbulojnë se kush je kur nuk vazhdon të jetë e nevojshme të jesh më i mirë.

Mosha nuk ka rëndësi; një mendje e hapur po.

Kur zgjohem në mëngjes, mendoj me vete: Çfarë mund të bëj për të qenë gati për atë moment që po vjen? Kjo më nxjerr nga shtrati.

Të ngjashme