Shenja paralajmëruese të diabetit në thonjtë tuaj

Prishtinë | 30 Qer 2024 | 04:44 | Nga Ekonomia Online

Dëgjimi i trupit tonë është gjithmonë i rëndësishëm. Duke i kushtuar vëmendje çdo ndryshimi në lëkurën tonë dhe në sytë tanë mund të na japë shenja të hershme të problemeve serioze shëndetësore si kequshqyerja dhe anemia.

Kur bëhet fjalë për thonjtë tanë, pamja dhe struktura e tyre janë shoqëruar me sëmundje, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe problemet e tiroides.

Tani, hulumtimi i ri diskuton më tej mënyrat se si thonjtë tanë ndikohen nga diabeti në veçanti.

A mund të ndikojë diabeti në thonjtë tuaj?

Një përmbledhje e kohëve të fundit e studimeve të publikuara në Practical Diabetes hodhi një vështrim të thellë mbi këtë lidhje midis diabetit dhe thonjve. Autori i studimit Rowan Hillson, MBE, MD, FRCP, vëren fillimisht se thonjtë përbëhen nga një proteinë e fortë e quajtur keratin dhe një ind i gjallë i njohur zakonisht si matrica e thonjve. Së bashku, ato janë strukturat kryesore që mbajnë thonj të shëndetshëm.

Matrica e thonjve është gjysmëhëna e bardhë në bazën e thonjve tuaj. Ajo ka nevojë për furnizim të vazhdueshëm me oksigjen dhe gjak të pasur me lëndë ushqyese, si dhe funksion normal nervor, që të rritet dhe të qëndrojë i fortë.

Përndryshe, një matricë e dobët e thonjve bën që thonjtë të bëhen të brishtë dhe të hollë. Hillson thekson se sëmundja vaskulare (kur ka shumë glukozë në gjak) e shkaktuar nga diabeti është një faktor në prishjen e funksionit të matricës së thonjve. Me kalimin e kohës, thonjtë e dobësuar bëhen një terren pjellor për papastërti dhe lagështi, duke çuar në infeksione mykotike të thonjve.

Një tregues kryesor i thonjve të dobët është nëse ata thyhen lehtë. Një tjetër shenjë për t’u kërkuar është skuqja rreth tyre. Hillson përmend se njerëzit me diabet mund të shohin këtë skuqje. Kjo gjendje vlerësohet se prek çdo një në dy pacientë me diabet dhe rezulton nga anomalitë në kapilarët e gjakut rreth thonjve. Ajo thotë se njerëzit me diabet të avancuar priren të shfaqin kapilarët e zgjeruar më shumë sesa ata me faza të hershme të sëmundjes.

Por ato nuk janë të vetmet shenja paralajmëruese. Pamja e thonjve të gishtave të këmbës tuaj mund të ndryshohet po ashtu.

Të ngjashme