Si të mbrohemi nga temperaturat e larta gjatë stinës së verës

Prishtinë | 03 Kor 2024 | 14:56 | Nga Ekonomia Online

Temperaturat po rriten në të gjithë Europën dhe ndërsa dielli lëshon nxehtësi,këto janë paralajmërimet kryesore për të ruajtur shëndetin tonë. Valët e të nxehtit mund të kenë efekte të shumta në trupin tonë, përtej djegies së lëkurës.

Temperaturat po rriten në të gjithë Europën dhe ndërsa dielli lëshon nxehtësi,këto janë paralajmërimet kryesore për të ruajtur shëndetin tonë. Valët e të nxehtit mund të kenë efekte të shumta në trupin tonë, përtej djegies së lëkurës.

Efektet më të hershme dhe më të lehta të të nxehtit janë: – ngërçet e shkaktuara nga dehidratimi (shpesh lidhen me ushtrimet fizike) – skuqje dhe irritime të lëkurës nga i nxehti – ënjtje (sidomos të kyçeve dhe këmbëve). Problemet më serioze përfshijnë lodhjen nga vapa që mund të shkaktohet në stuhi të forta të nxehti.

Por edhe gjatë kohës që djersijmë në vapë humbasim kripëra dhe ujë, çka çon në rënien e presionit të gjakut. Simptomat e rraskapitjes nga i nxehti janë të ngjashme me ato të dehidratimit – jndihemi të sëmurë, na bie të fikët e ndonjëherë kemi gjendje shoku.

Trajtimet mund të jenë të thjeshta në këtë fazë – duke pirë ujë të mjaftueshëm dhe lëvizur në një vend më të freskët.Por gjërat mund të shkojnë shumë më keq dhe të përshkallëzohen nëse goditemi nga temperatura tepër të nxehta.

Praktikisht aftësia e trupit për të djersirë ndalon në momentin që niveli i lëngjeve bie në një pikë kritike. Personat që më parë kishin një ngjyrë trupi në rozë dhe lëkurë të hidratuar, bëhen të zbehtë dhe nisin të kenë lëkurë të thatë e të nxehtë.

Në kushtet e pamundësisë për të freskuar trupin, temperaturat mund të arrijnë deri në 40C (normalisht është 37C). Simptomat në këtë fazë pëfshijnë një gjendje të turbullt, me vështirësi në orientim, konvulsione dhe rënien në gjendje kome.

Këto simptoma mund të avancojnë deri në mosfunskionimin e një organi, në dëmtimin e trurit dhe deri në vdekje.

Goditje e dyshuara të të nxehtit duhet të konsiderohen gjithnjë një emergjencë mjekësore./EkonomiaOnline/

Të ngjashme