Sulmi ndaj Kapitolit më 6 janar dhe zgjedhjet për president

Police officers stand guard as supporters of U.S. President Donald Trump gather in front of the U.S. Capitol Building in Washington, U.S., January 6, 2021. REUTERS/Leah Millis TPX IMAGES OF THE DAY
Prishtinë | 17 Qer 2024 | 16:11 | Nga Ekonomia Online

Më 6 janar 2021, godina e Kapitolit të Shteteve të Bashkuara u sulmua nga mbështetësit e ish-presidentit Donald Trump që kundërshtonin humbjen e tij në zgjedhjet e vitit 2020. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, Dora Mekouar, njofton se në ripërballjen e tyre këtë vit, ish-presidenti Trump dhe presidenti Joe Biden po bëjnë fushatë me konkluzionet e nxjerra nga dhuna e 6 janarit.

Dhuna e 6 janarit 2021 është qendrore në përpjekjet e ish-presidentit Donald Trump për t’u rizgjedhur.

Ai çeli një aktivitet elektoral me një këngë nga të dënuarit e asaj dite.

“I dëgjuat pengjet që këndonin. Ishin pengjet. Pengjet e 6 janarit i quaj unë”, tha zoti Trump.

Turma brohoriti kur ish-presidenti Trump iu referua pjesëmarrësve në 6 janar si patriotë dhe pengje dhe jo si të dënuar për vepra penale.

“Nën udhëheqjen e Joe Biden-it, patriotët amerikanë po arrestohen dhe po mbahen në robëri si kafshët”, tha ai.

Në këngën që ish-presidenti Trump regjistroi me “Korin e Burgut të 6 janarit”, ai thotë formulën e betimit për besnikërinë ndaj Shteteve të Bashkuara.

“Është e pavend të përdoret formula e betimit për të mbrojtur ata që sulmuan Kapitolin. Prandaj mendoj që kritikët kanë të drejtë për këtë. Sigurisht që justifikimi, apo shpjegimi, i Donald Trump-it do të ishte se në fakt këta persona janë patriotë të vërtetë”, thotë Jennifer Mercieca, profesore për komunikimin në Universitetin Texas A&M.

“Do t’i trajtojmë me drejtësi. Dhe nëse do të duhen falje, do t’ua japim”, tha ish-presidenti Trump.

Fushata elektorale e presidentit Biden përmend gjithashtu 6 janarin, por jo si patriotizëm, por si një rrezik për demokracinë.

“Ata ishin rebelë, jo patriotë. Nuk dolën për ta mbrojtur Kushtetutën; dolën për ta shkatërruar Kushtetutën… Nëse rizgjidhet, ai do të falë çdonjërin prej tyre… Sulmi i Trump-it ndaj demokracisë nuk është vetëm diçka e së shkuarës. Është çfarë po premton për të ardhmen”, tha presidenti Biden.

Se si dhuna e vitit 2021 do të ndikojë tek zgjedhjet e këtij viti, varet nga perceptimi i secilit, thotë shkencëtari politik Chris Edelson, nga Universiteti Amerikan.

“Disa njerëz marrin energji nga 6 janari. Disa të tjerë tmerrohen”, thotë ai.

Si ish-presidenti Trump, ashtu edhe presidenti Biden, po e përdorin 6 janarin si një paralajmërim se çfarë mund të ndodhë nëse personi i gabuar fiton në zgjedhje. /VOA

Të ngjashme