Ushtrimet të bëjnë më të lumtur sesa paratë

Prishtinë | 06 Maj 2023 | 22:19 | Nga Ekonomia Online

Gjithmonë kemi njohur që ushtrimet fizike kanë përfitime të mëdha shëndetësore mendore dhe fizike.

Studiuesit mblodhën të dhëna për gjendjen mendore dhe sjelljen fizike të 1.2 milion amerikanëve. Në studimin, i cili u botua më pas në The Lancet, pjesëmarrësve u pyetën se sa shpesh ata ishin ndjerë të padashur mendorë për shkak të depresionit, stresit ose çështjeve emocionale.

Ata gjithashtu u pyetën për aktivitetet e tyre fizike dhe statusin ekonomik. Ata mund të zgjidhnin nga mbi 70 lloje të aktivitetit fizik, duke përfshirë vrapimin, kositjen e lëndinës, çiklizmin, kujdesin për fëmijët, ngritjen e peshave dhe bërjen e punëve shtëpiake.

Studiuesit gjetën një lidhje pozitive midis aktivitetit fizik dhe lumturisë së vetë-raportuar. Në terma të laikëve, njerëzit që ishin më aktivë ishin gjithashtu të lumtur, shkruan daily health post, transmeton lajmi.net. Pjesëmarrësit më pak aktivë ose jo aktivë kanë tendencën të ndjehen të dobët 53 ditë në vit, ndërsa ata që ushtroheshin rregullisht ndiheshin mirë për 18 ditë më pak mesatarisht.

Po në lidhje me statusin ekonomik?

Për të raportuar të njëjtat nivele lumturie të sjellura nga të qenit aktivë, do të duhet të fitosh shumë më tepër para.

Në një shënim përfundimtar, duket se aktivitetet sportive dhe rekreative në skuadër që përfshijnë shoqërizimin gjithashtu mund të kenë një efekt më pozitiv në shëndetin emocional sesa ato të vetmuara. Palestra, gjimnastikë dhe çiklizmi u treguan se kanë një ndikim mjaft pozitiv në shëndetin mendor, megjithëse nuk kategorizohen si sporte në ekip./ln

Të ngjashme