Asambleja e Përgjithshme e OKB-së mbi Rezolutën për Srebrenicën, mbahet javën tjetër

Prishtinë | 15 Maj 2024 | 08:36 | Nga Ekonomia Online

Sesioni i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në të cilën do të diskutohet Rezoluta për gjenocidin në Srebrenicë është caktuar për 23 maj në ora 10:00.

Më poshtë ju kujtojmë propozimin përfundimtar të rezolutës:

– Vendos të shpallë 11 korrikun si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë në vitin 1995, e cila do të festohet çdo vit;

– Dënon pa rezerva çdo mohim të gjenocidit në Srebrenicë si një ngjarje historike dhe u bën thirrje shteteve anëtare që të ruajnë faktet e vërtetuara, duke përfshirë edhe sistemet e tyre arsimore, duke zhvilluar programe të përshtatshme, edhe si shenjë kujtimi, për të parandaluar mohimi dhe shtrembërimi i fakteve dhe ndodhja e gjenocidit në të ardhmen;

– Ai gjithashtu dënon pa rezerva veprimet që lavdërojnë të dënuarit për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid nga gjykatat ndërkombëtare, përfshirë ata që janë përgjegjës për gjenocidin në Srebrenicë;

– Thekson rëndësinë e përfundimit të procesit të gjetjes dhe identifikimit të viktimave të mbetura të gjenocidit në Srebrenicë dhe dhënies së një varrimi dinjitoz dhe bën thirrje për vazhdimin e ndjekjes penale të atyre autorëve të gjenocidit në Srebrenicë, të cilët ende nuk janë përballur me drejtësinë;

– U bën thirrje të gjitha shteteve që të respektojnë plotësisht detyrimet e tyre sipas Konventës për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit, siç është e zbatueshme, dhe të drejtën zakonore ndërkombëtare për parandalimin dhe ndëshkimin e gjenocidit, duke respektuar vendimet përkatëse të GJND-së,

– I kërkon Sekretarit të Përgjithshëm të krijojë një program informativ të titulluar “Gjenocidi në Srebrenicë dhe Kombet e Bashkuara”, duke filluar me aktivitetet dhe përgatitjet e tij për 30 vjetorin në 2025, dhe më tej i kërkon Sekretarit të Përgjithshëm të tërheqë vëmendjen e të gjitha shteteve anëtare për këtë. Rezoluta, organizatat e sistemit të Kombeve të Bashkuara dhe organizatat e shoqërisë civile për respektin e duhur,

– U bën thirrje të gjitha shteteve anëtare, organizatave të sistemit të Kombeve të Bashkuara, organizatave të tjera ndërkombëtare dhe rajonale dhe shoqërisë civile, duke përfshirë organizatat joqeveritare, institucionet akademike dhe pjesëmarrësit e tjerë relevant për të shënuar Ditën Ndërkombëtare, duke përfshirë përkujtime dhe aktivitete të veçanta për të përkujtuar dhe nderuar viktimat e gjenocidit të vitit 1995 në Srebrenicë, si dhe aktivitetet e duhura edukimi dhe ndërgjegjësimi publik.

Të ngjashme