Ministrat tregojnë sfidat gjatë zbatimit të reformave evropiane

Prishtinë | 23 Shk 2024 | 15:03 | Nga Natyra Salihaj Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Koordinimi ndërinstitucional, mungesa e komunikimit në kohë reale, po konsiderohen si pengesë për zbatim të reformave evropiane, nga disa ministra të kabinetit qeveritar, raporton Ekonomia Online.

Në prezantimin e Barometrit të Reformave Evropiane nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) dhe Instituti i Kosovës për Politika Evropiane (EPIK), ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci, tha se nga zbatimi i reformave evropiane, veçohet aftësimi i arsimit profesional. Këtë, tha Nagavci po i japin shumë prioritet.

“Nëse flasim për zbatimin e reformave evropiane, ndonëse ne kemi bërë hapa konsideroj të vlerësuar, në aftësinë e arsimit profesional i cili për herë të parë po implementohet në shkolla tona edhe në këtë pikë mbetemi të kufizuar prej vullnetit komunal përtej angazhimit me kompani dhe biznese. Synimi jonë është të rrisim numrin e profileve më sfiduese se kjo mbetet plotësimi. Rritja e përfshirjes së fëmijëve në edukimin e hershëm edhe këtu mbetemi në sfida serioze në raport me komuna buxheti nuk ka munguar ne nuk kemi asnjë kërkesë nga komuna dhe ajo që po ndodh është se komuna për arsye të llojllojshme nuk arrin të përmbush kërkesa që janë bazike”, tha Nagavci.

E para e arsimit, tha se prioritet po i japin edhe Qendrave për komunitete, me ç’rast kanë ndarë shuma të mëdha të mjeteve.

“E gjitha qe duhet të bëjnë komunat është të sjellin kërkesa në Ministri dhe lejet urbanistike. Në Prishtinë nevojat për ndërtim të çerdheve janë të mëdhaja, e njëjta nuk mund të vazhdojë ndërtimin sepse komuna. Digjitalizimin ne si ministri e kemi ndarë buxhetin në këtë linjë po besojmë se do kemi një avancim përpara por edhe këtu përtej angazhimit nuk dihet si do ec, investimet e viteve paraprake, nuk kemi mund të nisim diçka nga fillimit por pastaj kemi parë se ka ngecje. Në Batometrin që pash janë dy fusha që kemi pas lëvizje konkrete, kemi ndarë nga 200 mijë euro për Qendar e komuniteteve të cilët kanë pas mundësi të barabarta me fëmijët nga komunitetet kemi ndarë për ta edhe bursa nga 1 mijë. euro për të gjithë”, tha Nagavci.

E ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturë, Liburn Aliu, tha se reformat evropiane duhet t’i përkthejnë për vete. Tha se në të kaluarën Kosova nuk ka pasur plan për kushte klimatike.

“Ministria që unë jam i angazhuar e ka mjedisin dhe infrastrukturën. Koordinim kanë me ministritë tjera, kjo ka sjell bashkëpunimin e parë që nuk ka qenë i lehtë. Reformat evropiane duhet t’i përkthejmë për veten tonë jo për integrim ose diçka që ta shpëtojmë botën por bëjmë diçka për gjeneratën tani. Këto situata që Kosova ka qenë në të shkuarën i kanë heq planet se ne duhet të mëremi me kushte klimatike. Fati i mirë është se me qeverisjen tani përdorimi i kushtet klimatike është përmirësuar por ende është sfidë bashkëpunimi me ministritë tjera. Të bëhet një gjë e tillë duhet të ngritët një temë të përfshihemi të gjithë, në aspektin e ventilimit që kemi qenë të suksesshëm dhe ky ka ardh si rezultat i bashkëpunimit me Ministrinë e Ekonomisë”, tha Aliu.

E ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, tha se sfidë e dikasterit të saj ka qenë energjia, ndërsa thekson se prioritet do t’i japin reformave evropiane për energji të ripërtritshme.

Ajo përmendi edhe paketën financiare të Bashkimit Evropian për Kosovën.

“Jemi përballë me një krizë deri në vitin e dytë të mandatit jemi marrë me adresimin e kësaj duke marrë masa shtesë, kjo ka pas edhe një të mirë në këtë aspekt, ka qenë përkrahja e Qeverise dhe pakoja e BE-së ka qenë një buxhet në kushte normale, kjo na ka mundësi të kemi financa mangësitë kanë qenë më shumë nga kapacitetet institucionale. Koordinimi ndërinstitucional, mungesa e komunikimit në kohë reale është sfidë jo si pengesë për zbatim të reformave por është diçka që don përpjekje. Jo domosdo përcillet jo tek të gjithë ky është aspekt se duhet të punojmë të gjithë por kur është çështja për vendime strategjike kisha thënë se koordinimi nuk mungon është formal përtej komunikimit të përditshme, aty votojmë për projekte që do financohen qoftë nga Qeveria apo BE”.

LEXO EDHE:

Të ngjashme