Një konflikt i mundshëm në rajon, Clark: NATO po bën gjithçka për të ndaluar çdo lloj përshkallëzimi në Kosovë

Prishtinë | 24 Mar 2024 | 08:33 | Nga Ekonomia Online

Gjenerali i pensionuar amerikan Wesley Clark që kishte qenë në komandant suprem i forcave aleate të NATO’s gjatë bombardimeve të caqeve sebe për shkak të spastrimit etnik në Kosovë, ka folur për tensionet e mundshme në rajon, veçanërisht një konflikti të mundshëm nga situata mes Kosovës dhe Serbisë si dhe Bosnje Hercegovina.

Clark u shpreh se shpreson se NATO po bën gjithçka për të qenë në gatishmëri dhe për të parandaluar çdo lloj përshkallëzimi në anën e Kosovës.

Sipas tij, këto tensione ndizen nga përpjekjet ruse, e cila kërkon të ndezë mosmarrëveshje dhe kaos në rajon.

Zëri i Amerikës: Në raportin e fundit të komunitetit amerikan të zbulimit mbi rreziqet globale, për Ballkanin, përmendet pikërisht situata mes Kosovës dhe Serbisë si edhe Bosnje-Hercegovina si pika ku mund të shpërthejnë konflikte. Kjo në mesin e tensioneve që u acaruan vitin e kaluar, pas sulmit në veri të Kosovës. Si i shihni ju këto shqetësime mbi gjendjen e sigurisë duke mbajtur parasysh ato që kanë ndodhur në këto muajt e fundit?

Gjenerali Wesley Clark: Mendoj se është një situatë që duhet ndjekur me kujdes. Jam i sigurt që ambasadori Hill po bën gjithçka që mundet që ta shohë situatën nga perspektiva amerikane. Shpresoj që NATO-ja po bën gjithçka që mundet për të qenë në gatishmëri dhe për të marrë masat për të parandaluar çdo lloj përshkallëzimi në anën e Kosovës. Sikurse e thashë këto tensione ndizen nga përpjekjet ruse. Rusia kërkon të ndezë mosmarrëveshje dhe kaos në rajon dhe e gjitha puna që kemi bërë në Ballkan nuk do të ketë rezultat të frytshëm nëse nuk trajtojmë çështjen mes Ukrainës dhe Rusisë.

Të ngjashme