“Nuk vlejnë asgjë”, kriptovalutat marrin një goditje nga shefja e bankës europiane

Prishtinë | 25 Maj 2022 | 19:38 | Nga Ekonomia Online

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde në një intervistë të dhënë së fundmi për emisionin holandez “Collage Tour” ka shprehur mendimin e saj sa i përket kriptovalutave.

“Vlerësimi im shumë i sinqertë është se nuk vlejnë asgjë”, u shpreh Lagarde.

Madje, ajo shtoi duke thënë se ato nuk bazohen në asgjë dhe nuk kanë asnjë aset themelor që të veprojnë si një spirancë sigurie.

Lagarde u bëri thirrje politikëbërësve globalë që të vendosin rregulla për të mbrojtur investitorët e papërvojë që bëjnë baste të mëdha në asetet digjitale.

Vlera e të gjithë kriptovalutave ka rënë gjatë këtij viti, duke filluar nga “bitcoin” i cili është më i madhi në botë – i cili humbi më shumë se gjysmën e vlerës së tij që nga niveli më i lartë i arritur në nëntor të vitit të kaluar.

“Jam e shqetësuar për ata njerëz që mendojnë se do të jetë një shpërblim, që nuk i kuptojnë rreziqet, që do t’i humbasin të gjitha dhe që do të zhgënjehen tmerrësisht, prandaj besoj se kjo duhet të rregullohet,” tha Lagarde, shkruan CNBC, përcjell Express.

Një spektator i shfaqjes “Collage Tour” tha se ka humbur shtatë mijë euro pasi ka blerë “Cardanon”, të cilit Lagarde iu përgjigj: “Kjo dhemb” .

Skepticizmi i ish-shefes të Fondit Monetar Ndërkombëtar ndaj kriptovalutave nuk është i ri. Pasi që ajo ka ngritur më parë shqetësime për ndikimin mjedisor të monedhave digjitale, si dhe për përdorimin e tyre të mundshëm në pastrimin e parave dhe evazionin e sanksioneve.

Komentet e fundit nga ajo kanë ardhur në një kohë kur është shtuar kontrolli i tregut të kriptove, pasi rregullatorët reaguan ndaj pasojave nga rënia e terraUSD, një i ashtuquajtur “stablecoin” i diskutueshëm që ishte menduar të kishte gjithmonë vlerën 1 dollarë.

Disa banka qendrore po punojnë për alternativat e tyre virtuale ndaj parave të gatshme në përgjigje të rritjes së shpejtë të monedhave digjitale, një prej tyre është edhe BQE.

“Një euro digjitale do të ishte shumë ndryshe nga kriptovalutat private, tha Lagarde.

Të ngjashme