Përmes “Safer to School”, prezantohet nevoja urgjente për të shpëtuar jetë në rrugët e Kosovës e rajonit

Prishtinë | 13 Maj 2024 | 11:52 | Nga Ekonomia Online Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Është mbajtur aktiviteti sensibilizues, “Promovimi i Udhëzimeve për “Safer to School” organizuar nga Sekretariati i Përhershëm i Komunitetit të Transportit dhe autoritetet sllovene, raporton Ekonomia Online.

Autoritetet sllovene kanë organizuar ngjarjen e dytë promovuese të udhëzimeve për siguri në shkollat e Prishtinës, duke theksuar rëndësinë e zbatimit të udhëzimeve për rritjen e sigurisë rrugore rreth institucioneve arsimore.

Udhëzimet Safer to School ofrojnë masa të gatshme për t’u zbatuar që synojnë rritjen e sigurisë rrugore për fëmijët përreth shkollat. Agjencia Sllovene e Infrastrukturës aktualisht po zbaton me sukses këto udhëzime në Slloveni që shërbejnë si frymëzim për rritjen e sigurisë rrugore në Ballkanin Perëndimor.

Drejtori i Përhershëm i Sekretariatit të Komunitetit të Transportit, Matej Zakonjšek, kujtoi se zbatimi masave dhe udhëzimet gjithëpërfshirëse për të rritur sigurinë në zonat e shkollave kërkojnë përpjekje të përbashkëta të të gjithë relevantëve palët e interesuara.

“Rrugët e sigurta hapin rrugën për të ardhme më të ndritshme. Le të nxitim ndryshimin në Ballkanin Perëndimor, duke siguruar çdo udhëtim, sidomos përmes zonave shkollore, është një hap drejt sigurisë dhe pasurisë”, theksoi ai.

“Një rregullim i duhur i infrastrukturës rrugore për këmbësorët mund të parandalojë aksidentet dhe të shpëtojë jetë njerëzish. Për të siguruar trotuaret e sigurta dhe kalimet rrugore janë veçanërisht të rëndësishme për sigurinë e fëmijëve,” , ka thënë ai.

Ambasadorja e Sllovenisë, Minca Benedejçiç theksoi se Ballkani Perëndimor, me një mesatare prej 73 vdekjesh në aksidente rrugore për një milion banorë në vitin 2023, në mënyrë të qartë është në kontrast me mesataren e BE-së prej 46 vdekjesh për milion banorë.

“Kjo statistikë nënvizon nevojën urgjente për përpjekjet e përbashkëta për të kapërcyer këtë hendek dhe për të shpëtuar jetë në rrugët e rajonit. Në të gjithë rajonin, numri i viktimave dhe fëmijëve të plagosur rëndë në aksidentet rrugore është shqetësues. Duke treguar rreziqet me të cilat përballen përdoruesit më të rinj dhe më të rrezikuar të rrugës. Këto shifra nënvizojnë nevojën urgjente për veprim për të parandaluar tragjedi të mëtejshme dhe për të garantuar sigurinë tonë fëmijët në rrugë, duke përfshirë udhëtimin e tyre për në dhe nga shkolla. Komuniteti i Transportit, në bashkëpunim me autoritetet sllovene, është i gatshëm të mbështesë Ballkanin Perëndimor autoritetet në zbatimin e udhëzimeve më të sigurta në shkollë. Duke përshtatur praktikat më të mira nga BE-ja me nevojat lokale, ne synojnë të përmirësojnë ndjeshëm sigurinë e trafikut përreth institucioneve arsimore, duke mbrojtur kështu jetën e fëmijëve në zonat shkollore”, ka thënë ajo.

“Komuniteti i Transportit është i përkushtuar për partneritet me autoritete të ndryshme dhe shoqërinë civile për të përmirësuar transporti në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Duke zbatuar standardet dhe praktikat më të mira të BE-së, ne përpiqemi të krijojmë më të sigurta rrugë dhe një të ardhme më të ndritur për të gjithë”, ka shtuar ajo.

Manifestimi në Prishtinë mblodhi përfaqësues të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Ministrisë i Punëve të Brendshme, ku pjesëmarrës ishte edhe Zv. Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Hysen Durishi, Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, qyteti i Prishtinës, Zyra e Bashkimit Evropian, Ambasada Sllovene, Komuniteti i Transportit dhe palë të tjera të interesuara.

Të ngjashme