Pse fiksimi për të kontrolluar partnerin në çdo kohë e shkatërron lidhjen?

Prishtinë | 04 Qer 2024 | 08:50 | Nga Ekonomia Online

Nëse është e vërtetë që njëfarë xhelozie e shëndetshme brenda marrëdhënies së çiftit është e mirë, është po aq e vërtetë që mania e kontrollit dhe fiksimi i zhdukin marrëdhëniet dhe njerëzit që janë pjesë e saj.

Linja midis xhelozisë dhe fiksimit është me të vërtetë shumë e hollë, në të vërtetë ky kufi kryqëzohet kur filloni të keni një ndjenjë të varësisë nga marrëdhënia, njësoj sikur të ishte një ilaç. Kur në fakt partneri bëhet qendra e botës, sikur të mos ekzistonte gjithçka tjetër, problemet mund të fillojnë.

Shumë shpesh, njerëzit që kanë tendencë të jenë obsesivë dhe zotërues ndaj gjysmës së tyre, janë ata që vuajnë nga varësia emocionale dhe për këtë arsye i gjejnë tek partneri të gjitha mangësitë që kanë në zemrën dhe shpirtin e tyre.

Sigurisht, secili rast duhet të vlerësohet individualisht për të zbuluar origjinën e xhelozisë poseduese, por gjithçka lind në rastet kur njeriu përjeton varësi totale nga partneri i tij.

Xhelozia e tepërt, në shumicën e rasteve, rezulton si mani e kontrollit. Një sjellje shumë e dëmshme për marrëdhënien dhe për njerëzit që janë pjesë e saj. Kontrolli obsesiv i gjithçkaje që partneri bën, e konsumon energjinë e të dy subjekteve të marrëdhënies.

Shantazhi emocional

Ajo që vuan partneri i kontrolluar është një shantazh i vërtetë emocional: duke mos e theksuar sjelljen e kontrollit ai ndoshta do të akuzohet se fsheh diçka ose nuk provon sa duhet, por nëse e pranon atë, ai pashmangshmërisht do të përfundojë duke qenë bashkëpunëtor i asaj sëmundjeje personale dhe çift ​​rrotullues, shkruan class.al. E vërteta është se kjo nuk është mirë për askënd dhe ata që nuk janë të kënaqur me veten e tyre, në mënyrë të pashmangshme nuk do të arrij të gjej qetësi ose ekuilibër në çift.

Lidhja e sëmurë krijohet vetëm kur viktima dhe ekzekutuesi formohen në çift. Dhe një gjë është e sigurt, kjo nuk është mirë për çiftin. Prandaj, ne duhet të ndalemi në kohë dhe të punojmë vetë për të ruajtur dashurinë dhe për ta bërë marrëdhënien të qëndrueshme.

Të ngjashme