Serbët në Veri ankohen për faturat e energjisë elektrike

Prishtinë | 28 Mar 2024 | 18:12 | Nga Ekonomia Online

Qytetarët e katër komunave me shumicë serbe në veri të Kosovës në dy ditët e fundit janë “befasuar” nga faturat për energjinë e shpenzuar, që u ka dorëzuar kompania Elektrosever, e krijuar në bazë të marrëveshjes në kuadër të dialogut ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

Banorët e veriut të Kosovës që 25 vjet nuk e kanë paguar rrymën. Në fund të shkurtit 2024, ata morën faturën e parë paushall, pra faturën paraprake për muajin shkurt. Në atë përllogaritje është përfshirë një pagesë minimale fikse në shumën prej 21.60 eurosh.

Krahas këtyre përllogaritjeve, konsumatorëve iu është dorëzuar edhe kontrata e furnizimit me energji elektrike dhe kur ata paguajnë shumën minimale, Elektrosever konsideron se kontrata e furnizimit me ta është lidhur.

Deri më tani, sipas Elektroseverit, parafaturën e kanë paguar rreth 7000 konsumatorë, apo 30 për qind e numrit të përgjithshëm të konsumatorëve të regjistruar.

Tashmë që kanë filluar të vijnë faturat “reale”, qytetarët thonë se nuk ishin të njoftuar me procedurat dhe se i gjithë procesi është jotransparent.

Në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, Milena, qytetare nga Mitrovica e Veriut thotë se e ka paguar faturën e parë paraprake për muajin shkurt dhe se pret që në ditët në vijim të marrë një faturë me gjendjen e energjisë elektrike të shpenzuar.

“Kjo nuk është aspak e drejtë”, shton ajo.

Ajo tregon se nga mediat e ka marrë vesh se banorët do të paguajnë një shumë paushall, deri në muajin prill, periudhë pas së cilës duhet llogaritur konsumi.

“Atëherë kur të gjithë kemi matës”, thotë Milena.

Në Mitrovicën e Veriut, si dhe në komunat tjera në veri, ka një numër të madh të objekteve të reja të ndërtuara, në të cilat nuk janë instaluar fare njehsorët e konsumit të energjisë elektrike, ndërsa në disa janë shumë të vjetër.

Prandaj, bashkëbiseduesja e REL-it shprehet se nuk do ta paguajë as faturën që do t’i vijë.

“Unë duhet të paguaj 300 – 400 euro, sa do të më dërgojnë ata (Elektrosever), dhe dikush që jeton afër meje dhe ka ndërtuar një shtëpi para dy vjetësh dhe e di që nuk ka matës, do të paguajë 50 euro. Duhet të ishte organizuar shumë më mirë”, thotë Milena.

Ajo thotë se i gjithë procesi i pranimit të kontratës me Elektrosever ka qenë jotransparent dhe se qytetarët nuk e dinin se çfarë do të ndodhte.

“Nuk është e drejtë. Kjo duhet të bëhet nga e para, qytetarët të informohen. Kjo është e drejtë. Duhet të anulohet tërësisht, të merret parasysh që faturën e parë e kanë paguar qytetarët, ne kemi treguar përgjegjësi, por ai që e bën nuk është treguar i përgjegjshëm”, thotë Milena./REL

Të ngjashme